Platform Gemeenten en Mensenrechten: wonen, opvang en de rol van gemeenten

Op dinsdag 5 november organiseert Platform Gemeenten en Mensenrechten de bijeenkomst 'Volkshuisvesting: wonen, opvang en de rol van gemeenten'. Tijdens plenaire discussies en prikkelende workshops komen diverse sprekers aan het woord.

Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Meld je aan en ontmoet andere professionals  

Deel jouw ervaring als professional en ga in gesprek met bestuurders en beleidsmakers van gemeenten, belangenbehartigers, ervaringsdeskundigen en wetenschappers over de waarborging van fundamentele mensenrechten. Bijvoorbeeld over de aanpak van discriminatie op de woningmarkt, huisvesting van statushouders en beschikbaarheid van voldoende woonruimte.

Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 5 november tussen 12.30 en 18.00. De locatie is de Boothstraat kerk van de Zalen van Zeven in Utrecht. 

Schrijf je nu in 

Heb jij verder nog vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar platformgemeentenenmensenrechten@minbzk.nl

Wonen, opvang en de rol van gemeenten 

Nederland heeft een wooncrisis. Door het grote tekort aan geschikte (huur)woningen, ondervinden gemeenten knelpunten bij het huisvesten van inwoners, waaronder arbeidsmigranten, statushouders en woonwagenbewoners. Gemeenten kampen met een oplopend aantal dakloze mensen en discriminatie op de woningmarkt komt nog steeds voor. En dit is slechts een kleine greep uit de vele uitdagingen waar bestuurders en beleidsmakers van gemeenten tijdens het ontwikkelen en uitvoeren van het woonbeleid tegenaan lopen. 

Bij het maken en uitvoeren van beleid wordt niet snel gedacht aan het recht op huisvesting. Toch staat dit recht in verschillende internationale mensenrechtenverdragen waar Nederland zich aan gecommitteerd heeft. En in artikel 22, tweede lid, van de Grondwet: 

“Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” 

Tijdens deze bijeenkomst worden uiteenlopende vraagstukken voor en door gemeenten behandeld. Wat is de invloed van het recht op huisvesting op het werk van beleidsmakers en bestuurders van gemeenten? Hoe raakt (de uitvoering van) het woonbeleid van gemeenten andere mensenrechten, zoals het recht op privacy en het discriminatieverbod? Welke rol spelen gemeenten bij het waarborgen van deze rechten? En hoe pakken gemeenten deze kwesties aan en welke lessen trekken zij hieruit? Bekijk het programma op deze pagina. 

Over het Platform Gemeenten en Mensenrechten 

Het Platform Gemeenten en Mensenrechten is een samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, College voor de Rechten van de Mens en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die is ontstaan uit het Nationaal Actieplan Mensenrechten 2020. 

Het Platform biedt een basis voor de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen gemeenten over de rol van mensenrechten in gemeentelijk beleid en de uitvoering. Sinds 2020 organiseert het Platform verschillende bijeenkomsten over thema’s die spelen bij het opstellen en uitvoeren van gemeentelijk beleid, zoals digitalisering, armoede en anti-discriminatie. Bij deze bijeenkomsten richt het Platform zich met name tot beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, maar er is ook ruimte voor het perspectief van belangenbehartigers, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. 

Door het faciliteren van constructieve gesprekken en prikkelende discussies tijdens de bijeenkomsten, maar ook het aanmoedigen om die daarbuiten voort te zetten, wil het Platform verschillende kanten van de lokale problematiek én oplossingen belichten die gevolgen hebben voor de waarborging van fundamentele mensenrechten.