Oordelen

Coöperatieve Rabobank U.A. discrimineerde een blinde rekeninghouder door hem geen gelijkwaardige toegang te verschaffen tot mobiel bankieren via de app van de bank.

Oordeelnummer 2017-107
04-10-2017
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een blinde man maakte als zakelijke klant gebruik van de Rabo Bankieren app, die voor hem toegankelijk was door middel van de voice-overfunctie van zijn smartphone. Nadat hij een nieuwe telefoon had aangeschaft bleek dat de nieuwe versie van de app nog niet geschikt was voor de voice-overfunctie van de smartphone. De man vroeg de bank om de oude versie van de app voor zijn nieuwe telefoon beschikbaar te stellen. De bank liet daarop weten dat zij het probleem erkent, maar dat de nieuwe versie van de app, waarin de voice-overfunctie wordt opgenomen, nog in ontwikkeling is.

Beoordeling

De vraag van de man om hem toegang te bieden tot de oude versie van de app is een verzoek om het verrichten van een doeltreffende aanpassing. De bank zegt dat deze aanpassing voor haar onevenredig belastend is. De oude versie is alleen nog in gebruik bij klanten die de nieuwe app nog niet hebben geïnstalleerd. Zij wil de nieuwe app zo spoedig mogelijk geschikt maken voor al haar klanten, zodat zij het gebruik van de oude app op de kortst mogelijke termijn kan beëindigen. Volgens het College toont de bank niet aan dat de gevraagde aanpassing voor haar onevenredig belastend is. Zolang de overgang naar de nieuwe app nog niet is gerealiseerd kunnen bestaande gebruikers gebruik blijven maken van de oude versie van de app. De bank legt niet uit welke bezwaren er voor haar bestaan tegen het (voorlopig) beschikbaar stellen van de oude app aan gebruikers die, zoals de man, voor het regelen van hun bankzaken afhankelijk zijn van de voice-overfunctie van hun telefoon. Daarom heeft zij de man gediscrimineerd.

Oordeel

Coöperatieve Rabobank U.A. heeft jegens de man verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt.

 

 


 

 

 

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: