Oordelen

Frezzo Food Concepts B.V. discrimineerde een Marokkaanse vrouw door haar af te wijzen voor de functie van medewerker in een ijssalon.

Oordeelnummer 2017-121
26-10-2017
Ras
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een vrouw van Marokkaanse afkomst solliciteerde onder haar Marokkaans klinkende naam naar de functie van medewerker in een van de ijssalons van Frezzo Food Concepts B.V. In haar brief gaf zij aan dat zij werkervaring heeft. Dit blijkt ook uit haar curriculum vitae. Frezzo Food Concepts wees de vrouw af voor de functie, omdat de voorkeur uitging naar kandidaten met horeca-ervaring. De vrouw solliciteerde daarna opnieuw naar de functie, maar nu onder de verzonnen Nederlands klinkende naam ‘Eline van Veghel’. Daarbij gaf zij aan dat zij geen enkele werkervaring heeft. De vrouw werd als ‘Eline van Veghel’ wel uitgenodigd voor een gesprek.

Beoordeling

Het College stelt vast dat de vrouw onder haar eigen niet-Nederlands klinkende naam direct is afgewezen en onder de Nederlands klinkende naam is uitgenodigd voor een gesprek. Verder staat vast dat zij onder haar eigen naam is afgewezen vanwege een gebrek aan horeca-ervaring, terwijl zij bij de sollicitatie onder de Nederlands klinkende naam heeft aangegeven dat zij geen enkele werkervaring heeft. Hiermee heeft de vrouw feiten aangevoerd die onderscheid op grond van ras kunnen doen vermoeden. Frezzo Food Concepts voert aan dat zij niet meer kan achterhalen hoe de toenmalige bedrijfsleider de selectie heeft gemaakt, omdat hij ziek was en daarna ontslag heeft genomen. Het College overweegt dat Frezzo Food Concepts als werkgever verantwoordelijk is voor de handelingen van haar leidinggevende. Dat er geen structuur zit in het selectieproces bewijst niet dat zij jegens de vrouw geen onderscheid op grond van ras heeft gemaakt. Ook de stelling dat er bij Frezzo Food Concepts veel medewerkers van verschillende afkomst werken, is onvoldoende als tegenbewijs. Het College oordeelt dat Frezzo Food Concepts  niet heeft bewezen dat zij geen onderscheid op grond van ras heeft gemaakt.
 

Oordeel

Frezzo Food Concepts B.V. heeft jegens de vrouw verboden onderscheid op grond van ras gemaakt.

 

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: