Oordelen

Geen discriminatie door vliegtuigmaatschappij Easyjet Airline Company Limited door een passagier met een niet-blanke huidskleur niet te laten instappen.

Oordeelnummer 2017-92
13-07-2017
Ras
lees verder

Samenvatting

Situatie

Stichting Regionale Anti Discriminatie Actie Raad (RADAR), een antidiscriminatiebureau, heeft het College verzocht om te oordelen of Easyjet een passagier met een donkere huidskleur discrimineerde door hem te weigeren aan boord van het vliegtuig te gaan. Volgens Easyjet werd de passagier geweigerd omdat hij te laat was.  

Beoordeling

Vast staat dat de passagier te laat was. Ook staat vast dat om dezelfde reden drie andere passagiers niet mochten instappen. Het College oordeelt dat niet bleek dat afkomst daarbij een rol speelde. Verder overlegde RADAR zeven foto’s die de passagier had gemaakt. Ook uit deze foto’s bleek niet dat passagiers met blanke huidskleur wel mochten instappen, terwijl zij te laat waren en passagiers met een niet-blanke huidskleur niet. Omdat RADAR niet aantoonde dat afkomst een rol speelde bij de weigering, oordeelt het College dat Easyjet niet discrimineerde door een passagier met een niet-blanke huidskleur niet in te laten stappen.

Oordeel

Easyjet Airline Company Limited heeft geen verboden onderscheid op grond van ras gemaakt.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: