Oordelen

Fluor B.V. discrimineerde een man niet op grond van zijn geslacht en leeftijd door zijn rol van groepsleider over te dragen aan zijn 20 jaar jongere vrouwelijke collega.

Oordeelnummer 2018-21
09-03-2018
Geslacht, Leeftijd
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een 65-jarige man werkt sinds 2008 bij Fluor in de functie van Senior Design Engineer. Van februari 2009 tot december 2014 voerde hij de rol van groepsleider uit. In december 2014 droeg Fluor die rol over aan een vrouwelijke collega. Volgens de man kreeg zij die rol omdat zij 20 jaar jonger is dan hij en omdat ze deelnam aan de bijeenkomsten die tot doel hebben om meer vrouwen in hogere functies te plaatsen, de zogenoemde ‘Growing Representation and Opportunity for Women’-bijeenkomsten (GROW-bijeenkomsten). Fluor betwist dit en voert aan dat de man niet geschikt was om de rol van groepsleider te blijven vervullen.

Beoordeling

Het is aan de man om feiten aan te voeren die onderscheid op grond van zijn geslacht en leeftijd kunnen doen vermoeden. Hij toonde niet aan dat Fluor de rol van groepsleider aan de vrouwelijke collega heeft overgedragen omdat zij een vrouw is en jonger is dan de man. Het enkele gegeven dat deze collega deelnam aan de GROW-bijeenkomsten levert geen feit op dat onderscheid op grond van geslacht kan doen vermoeden. Hetzelfde geldt voor de algemene stelling van de man dat jonge mensen snel promotie maken. Het College oordeelt daarom dat Fluor de man niet discrimineerde op grond van geslacht en leeftijd door de rol van groepsleider over te dragen aan een vrouwelijke, jongere collega.

Oordeel

Fluor B.V. heeft jegens de man geen verboden onderscheid op grond van geslacht en leeftijd gemaakt.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: