Oordelen

Geen discriminatie op grond van geslacht door Impegno Nederland B.V. bij het besluit om het contract van een zwangere werknemer niet te verlengen.

Oordeelnummer 2018-31
03-04-2018
Geslacht
lees verder

Samenvatting

Situatie:

Een vrouw werkte als ambulant begeleider bij Impegno Nederland B.V. op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Zij zegt dat het bedrijf haar contract niet verlengde vanwege haar afwezigheid als gevolg van zwangerschapscomplicaties. Het bedrijf zegt dat er onvoldoende werk was voor de vrouw.

Beoordeling:

Een werkgever mag een werkneemster niet discrimineren vanwege haar zwangerschap. Afwezigheid als gevolg van zwangerschapscomplicaties is een direct en onlosmakelijk gevolg van zwangerschap en wordt dus op één lijn gesteld met de zwangerschap zelf. Het is aan de vrouw om feiten naar voren te brengen die doen vermoeden dat zwangerschap een rol heeft gespeeld bij het besluit om haar contract niet te verlengen. Zij is hierin niet geslaagd. De vrouw stelt dat een van de teamcoaches dit als mogelijke reden heeft genoemd tijdens een telefoongesprek. De betreffende teamcoach was echter niet haar leidinggevende en was dus ook niet betrokken bij het besluit om haar contract niet te verlengen. Volgens het bedrijf was er onvoldoende werk voor haar. Het plaatste weliswaar nieuwe vacatures, maar die waren niet voor de functie van de vrouw. Verder blijkt dat het bedrijf de vrouw een functie in een andere regio heeft aangeboden, maar zij is hierop niet ingegaan vanwege de lange reistijd. Het College oordeelt dan ook dat niet is gebleken dat er een verband bestaat tussen het niet verlengen van het contract en de zwangerschapscomplicaties van de vrouw.

Oordeel

Impegno Nederland B.V. heeft jegens de vrouw geen verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: