Oordelen

Goedhart Makelaars en Taxateurs V.O.F. discrimineerde een vrouw en haar gezin op grond van ras door hen geen woning te verhuren.

Oordeelnummer 2018-54
24-05-2018
Ras
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een vrouw en haar gezin wilden een woning huren bij Goedhart Makelaars en Taxateurs V.O.F. Na de bezichtiging van de woning is tegen hen gezegd dat de eigenaar de woning alleen aan mensen met een Nederlandse afkomst wilde verhuren. Volgens de vrouw discrimineerde Goedhart Makelaars hen daarmee op grond van hun afkomst. Volgens Goedhart Makelaars kwam het gezin in aanmerking voor een huurwoning. Een medewerker, die de aantekeningen in het huurdossier verkeerd had geïnterpreteerd, liet hen weten dat ze de woning toch niet konden huren. Dit was niet juist.

Beoordeling

Vast is komen te staan dat een werknemer van Goedhart Makelaars de vrouw een e-mail heeft gestuurd waarin staat dat de woning niet aan hen wordt verhuurd, omdat de eigenaar niet wil verhuren aan mensen met een niet-Nederlandse afkomst. Goedhart Makelaars is volgens de gelijkebehandelingswetgeving verantwoordelijk voor gedragingen van haar werknemers. Goedhart Makelaars heeft bij de weigering om de vrouw en haar gezin een woning te verhuren rechtstreeks verwezen naar hun afkomst. Daarmee is sprake van directe discriminatie. Dit is verboden, tenzij er wettelijke uitzonderingen van toepassing zijn. Dat is niet het geval. Daarom oordeelt het College dat Goedhart Makelaars het gezin discrimineerde door de manier waarop hen per e-mail werd medegedeeld dat zij niet in aanmerking kwamen voor de huurwoning.

Oordeel

Goedhart Makelaars en Taxateurs V.O.F. heeft jegens de vrouw en haar gezin verboden onderscheid op grond van ras gemaakt.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: