Drie voortrekkers in de strijd tegen racisme maken kans op de prijs MensenrechtenMens 2021
Op vrijdag 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – reikt het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse mensenrechtenprijs uit in Tivoli, Utrecht. Dit jaar gaat de prijs naar een bijzondere voortrekker in de strijd tegen racisme. De drie kanshebbers voor de titel zijn Mpanzu Bamenga, Marjorie Malbons en Lida van den Broek.
Wie verdient deze prijs?
Jaarlijks reikt het College de titel MensenrechtenMens uit als aanmoediging voor denkers en doeners die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten. Dit jaar zetten wij voortrekkers in de schijnwerpers met een effectieve aanpak tegen racisme.
Het College nodigt je van harte uit om op 10 december van 10.00 – 12.00 aanwezig te zijn bij de uitreiking. De drie kanshebbers zijn Mpanzu Bamenga, Lida van den Broek en Marjorie Malbons. Wil jij deze bijzondere voortrekkers aanmoedigen? En ben jij benieuwd naar de winnaar van deze prijs?
Eerder won Laura van de Beek voor het bevorderen van het stemrecht van jongeren (2020), Fairspace voor het tegengaan van straatintimidatie (2019) en Edo Paardekooper voor zijn strijd tegen dakloosheid (2018) deze prijs.
Wie zijn de kanshebbers?
Meer dan 40 inzendingen onderstrepen de urgentie van een oplossing voor dit diepgewortelde probleem in onze samenleving. De jury was diep onder de indruk van de gedrevenheid van de genomineerden. Niettemin presenteert het College met overtuiging deze drie kanshebbers:
Mpanzu Bamenga uit Eindhoven strijdt als burgeractivist tegen etnisch profileren. Hij werd op het vliegveld door de Koninklijke Marechaussee onterecht gezien als een verdachte en niet-Nederlander. Hij spande daarna met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de Staat. Inmiddels geeft de Koninklijke Marechaussee aan te stoppen met etnisch profileren.
Lida van den Broek uit Peize is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Zij is ook auteur van het boek 'Wit is nu aan zet'. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken.
Marjorie Malbons uit Rotterdam biedt vanuit Stichting MAIT schuldhulpverlening en budgetcoaching aan. Vanuit haar persoonlijke ervaringen met schulden en uitsluiting helpt zij anderen die ook hiermee in aanraking komen. Zij ondersteunt mensen in Rotterdam-Zuid met hun financiën en helpt hen weer om zich 'mens' te voelen.
Wat is het programma?
Dagvoorzitter Andrew Makkinga verzorgt de presentatie van het evenement. De voorzitter van het College, tevens juryvoorzitter, Jacobine Geel reikt tot slot de prijs uit.
- Voorzitter Jacobine Geel met een voorwoord over waarom racisme het recht op gelijke behandeling ondermijnt
- Programmamaker en presentator Roel Maalderink met een video van zijn straatinterview 'Voxpop: Ondervind je nadeel vanwege je huidskleur?'
- Dagvoorzitter Andrew Makkinga in gesprek met de drie kanshebbers over hun motivatie en aanpak tegen racisme
- Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh met een boodschap voor de kanshebbers
- Journalist en radio- en tv-presentator Naeeda Aurangzeb met anekdotes uit haar boek '365 dagen Nederlander' en speciaal voor deze dag exclusief materiaal
Bewustwording over het verbod op racisme
In artikel 1 van de Grondwet staat dat discriminatie op grond van ras is verboden. Een belangrijk thema, want ondanks het discriminatieverbod is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde. Racisme zit diepgeworteld in de samenleving; van de arbeidsmarkt, woningmarkt, sport en het onderwijs tot de openbare ruimte en overheid.