ASN discrimineert klant door geen geld over te maken naar Palestina

De ASN Bank heeft een man gediscrimineerd door geen geld over te maken naar Palestina. Een Duitse tussenbank blokkeerde de betaling en ASN stortte het geld terug. ASN deed geen onderzoek waarom de Duitse tussenbank de betaling weigerde

ASN-kantoor met ASN-banners ervoor
Beeld: ©Hollandse Hoogte - Harold Versteeg

Man wil geld over maken naar zus 

Een man wil geld voor medicijnen over maken naar zijn zus in Palestina. Zij heeft een Palestijns rekeningnummer. De man is klant van ASN. ASN boekt na negen dagen het geld terug naar de man met de omschrijving “ivm intern bank beleid externe banken post retour”.  

De man belt de klantenservice van de ASN en vraagt waarom het bedrag is teruggeboekt. Een medewerker van ASN vertelt hem dat ASN Bank geen overboekingen doet naar Palestina. De man dient een klacht in bij ASN. Hij wil weten waarom ASN het geld niet naar zijn zus overboekt.   

Een Duitse tussenbank weigert de betaling

ASN maakt gebruikt van tussenbanken voor betalingen buiten het SEPA-gebied. SEPA staat voor Single European Payment Area. Dus voor betalingen buiten Europa gebruikt ASN andere banken.  

In dit geval loopt de betaling via een Duitse tussenbank. Deze bank geeft aan dat vanwege intern beleid ze de betaling weigert. ASN zegt dat ze geen invloed heeft op intern beleid van de Duitse bank. En ASN vraagt ook niet aan de Duitse bank waarom de betaling niet doorgaat. ASN denkt dat de Duitse bank toch geen antwoord geeft. 

ASN laat in het verweerschrift en ook tijdens de zitting weten dat de medewerker die de man te woord heeft gestaan zich heeft vergist: het is niet zo dat ASN helemaal geen overboekingen naar Palestina doet. In het vierde kwartaal van 2023 zijn meer betalingen dan normaal naar Palestina geblokkeerd, maar nog steeds ging het grootste deel van de betalingen naar Palestina wel door. 

ASN had onderzoek moeten doen 

Om discriminatie uit te sluiten had ASN onderzoek moeten doen. De bank had moeten achterhalen wat de reden was voor de weigering. Nu is er een vermoeden van onderscheid op grond van ras. En de bank kan dat niet weerleggen. 

Daarbij spelen verschillende factoren mee. 

ASN heeft contractuele relatie met Duitse tussenbank 

ASN heeft een opdracht tot betaling gegeven aan de Duitse bank en daarmee is de bank dus wel degelijk verantwoordelijk voor de betaling. Ze hebben door dat verzoek immers een contractuele relatie met elkaar.  

ASN moet uitleggen waarom de bank een dienst weigert te verlenen 

Als een bank een bepaalde dienst weigert te verlenen aan een klant en de klant dient een klacht over discriminatie in, dan moet de bank kunnen uitleggen waarom de bank de dienst weigert. De klant kan dan controleren of de bank een legitieme reden heeft voor de weigering.    

Onduidelijk waarom Duitse tussenbank sommige betalingen weigert en andere door laat gaan 

Twee jaar terug kon de man wel geld overmaken naar zijn zus in Palestina. Daarnaast worden de meeste betalingen naar Palestina wel uitgevoerd volgens ASN. De vraag blijft waarom de ene betaling wel lukt en de andere niet.