Het College brengt bezoek aan Paralympische Spelen in Parijs

Afgelopen zondag reisde een delegatie van het College af naar Parijs om de Paralympische Spelen te bezoeken. Tijdens dit belangrijke evenement ging het College in gesprek met sporters, bestuurders en experts over het VN-verdrag handicap en de huidige situatie rondom de mensenrechten van mensen met een beperking.

Een sportlocatie tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. Hier zijn Boccia-velden te zien.
Beeld: ©College

Zo ging het College in gesprek met een groep aanstormende Paralympische sporttalenten die op uitnodiging van TeamNL naar Parijs afreisden voor een talentenstage. Zij hebben het College meegenomen in hun topsportleven en welke knelpunten zij ervaren bij belangrijke thema’s uit het Meerjarenplan 2024-2027 van het College, zoals toegankelijk vervoer, werk en inkomen, autonomie en participatie.

Ook sprak het College met Marc van der Tweel, de algemeen directeur van NOC*NSF en Rita van Driel, voormalig Governing Board Member van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Met hen sprak onze delegatie onder meer over het VN-verdrag handicap en de (top)sport en betrokkenheid van mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties bij het maken van wetgeving, beleid en de uitvoering daarvan.

Waarom zijn de Paralympische Spelen zo belangrijk?

De Paralympische Spelen zijn in het verleden en nu van grote waarde (geweest) voor de zichtbaarheid en hierdoor gelijkwaardigheid en emancipatie van mensen met een beperking. De Paralympische Spelen dragen bij aan belangrijke grondbeginselen van het VN-verdrag als autonomie en participatie. Thema’s die voor het College centraal staan in het Meerjarenplan.

De Paralympische Spelen in Parijs vinden plaats van 28 augustus tot 8 september 2024. Voor het eerst tijdens de Spelen worden de Paralympische medaillewinnaars gehuldigd in het TeamNL-huis, net als de winnaars van Olympische medailles.