College lanceert docentenplatform RechtVaardig in Nationale Onderwijsweek

Het College voor de Rechten van de Mens lanceert vandaag RechtVaardig: hét kennisplatform voor leraren en schoolleiders om mensenrechten en burgerschap in het onderwijs te stimuleren. De lancering valt samen met de Nationale Onderwijsweek, waarin het belang van goed onderwijs centraal staat. 

Beeld: ©College voor de Rechten van de Mens

RechtVaardig is ontwikkeld voor leraren, schoolleiders en bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs, evenals het mbo. Met dit platform biedt het College een centrale kennisbank met praktische handvatten om mensenrechten een vaste plek te geven in de klas en op school.

Informatie en inspiratie

Het platform bestaat uit twee losse onderdelen: een kennisbank en een verzamelplaats voor lesmateriaal. Onderwijsprofessionals vinden op RechtVaardig informatie en inspiratie, over hoe zij mensenrechten in hun dagelijkse onderwijspraktijk kunnen integreren. Van creatief lesmateriaal om mensenrechtenthema’s met leerlingen te bespreken, tot informatie over hoe je als school opkomt voor mensenrechten. 

Frauke de Kort, programmaleider Mensenrechteneducatie bij het College is blij met de komst van RechtVaardig: “Leraren en schoolleiders hebben het druk. RechtVaardig biedt een kleine dagelijkse dosis mensenrechten voor wie weinig tijd heeft: op je mobiel terwijl je wacht op de bus. Tegelijkertijd biedt het concrete stappenplannen, leerlijnen en praktische tips en tools voor wie mensenrechteneducatie systematisch aan wil vliegen.

Waarom RechtVaardig?

Mensen- en kinderrechten spelen een grote rol in het dagelijks leven. Zowel thuis, op straat als op school. Ze vormen de basis van een maatschappij waarin iedereen zich optimaal kan ontwikkelen. Het is essentieel dat kinderen en jongeren deze rechten begrijpen, ervaren en ermee oefenen.

Daardoor kunnen ze actief opkomen voor hun eigen en andermans rechten. Een school die aandacht besteed aan mensenrechten draagt hieraan bij en realiseert daarmee ook belangrijke onderwijsdoelen.

Hoe RechtVaardig ben jij? Doe de RechtCheck!

Hoe ga jij als leraar om met ingewikkelde situaties? Bijvoorbeeld met die éne ouder die voor de zoveelste keer met je in gesprek wil? Of hoe bespreek jij een onderwerp als discriminatie? Doe nu de RechtCheck en kijk hoe RechtVaardig jij bent.