Pride 2018

Tijdens de Amsterdam Pride staat dit jaar het thema mensenrechten centraal. Het College voor de Rechten van de Mens is daarom uitgeroepen tot een van de ‘parels’ tijdens de Pride. LHBTI kunnen zijn is een mensenrecht. Iedereen heeft het recht om veilig zichzelf te zijn. Daarom roept het College onder de noemer ‘iedereen is zichzelf’ beleidsmakers, professionals en het algemeen publiek op zich in te zetten voor mensenrechten. Door ‘gewoon’ jezelf te zijn, door elkaars mensenrechten te respecteren en door je hard te maken voor de mensenrechten van elkaar.

Meld discriminatie

Als LHBTI’er kun je te maken krijgen met discriminatie op grond van je seksuele voorkeur, genderidenteit, genderexpressie of seksediversiteit. Je wordt bijvoorbeeld anders bejegend op school en werk of op de sportclub. Dit is verboden volgens de Nederlandse grondwet. Jezelf kunnen zijn is een mensenrecht.

Ben je gediscrimineerd omdat je LHBTI bent? Meld discriminatie

Mensenrechten held

De Amsterdam Pride 2018 staat in het teken van 'heroes'. Wij eren deze week daarom alle helden die zichzelf zijn en alle helden die zich inzetten voor de mensenrechten van LHBTI’s in Nederland. Deze helden varen met ons mee tijdens de CanalParade of geven wij podium tijdens de verschillende activiteiten waar het College aan meedoet. Onder andere lintjesdragers, Christelijke LHBTI’ers, Hoogleraren, ouders van LHBTI kinderen, acteurs, een dominee, mensen uit het onderwijs, beleidsmakers, activisten op LHBTI en nog vele anderen.

Loop mee en eer jouw held

De Amsterdam Pride 2018 start op zaterdag 28 juli met een manifestatie bij het Homomonument. Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens, spreekt hier kort over het belang van mensenrechten voor LHBTI’s en het recht om jezelf te mogen zijn. Zij loopt daarna in de voorhoede mee naar het Vondelpark. Je bent welkom om met ons mee te lopen! In het Vondelpark kan je vanaf onze stand op de Rainbowmarket direct met 1 van de (voorgefrankeerde) 1.000 ansichtkaarten jouw persoonlijke mensenrechtenheld eren. Want iedereen heeft mensenrechten en iedereen kan zich inzetten voor mensenrechten.

'LHBTI kunnen zijn is een mensenrecht'

Op woensdag 1 augustus organiseert het College een boeiende conferentie over het belang van mensenrechten van LHBTi's. Want hoe kan je vanuit het mensenrechtenperspectief de situatie van LHBTI’s in Nederland versterken? Wat kan het College betekenen voor LHBTI’s? We gaan hierover in gesprek met voortrekkers van LHBTI-emancipatie: activisten en belangenbehartigers, professionals en beleidsmakers. Via een prikkelende lezing, interviews, pitches en peilingen.

Met medewerking van onder andere Boris Dittrich (Human Rights Watch), Jan Willem Duyvendak (Universiteit Amsterdam), Marja Lust (Politie), Annelies Tukker (NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit), Isjed Ijaz Hussain (Stichting Prisma Groep & Veilige Haven Utrecht) en Milan Hendriks (transgender).

Iedereen heeft mensenrechten

Het meest in het oog springende evenement tijdens Pride 2018 is de botenparade door de Amsterdamse grachten. Deze vindt plaats op zaterdag 4 augustus. Het College vaart in de kopgroep als vijfde boot mee en zet alle helden die zich inzetten voor LHBTI'ers in het zonnetje door ze tijdens de tocht een regenboogsjerp om te hangen. Op de boot is Valentijn de Hingh de DJ en maakt zij er samen met fantastische dansers en de gasten aan boord een groot feest van.

Meer informatie over LHBTI.

 

Deel bericht