MensenrechtenMens 2020

Het College voor de Rechten van de Mens zet zich in voor mensenrechten in Nederland. Ook in Nederland is aandacht voor mensenrechten noodzakelijk. Gelukkig zijn er veel mensen die zich inzetten voor mensenrechten. Eens per jaar zet het College deze voortrekkers in de schijnwerpers. Eerder reikte het College de titel van MensenrechtenMens uit aan Edo Paardenkoper voor zijn strijd tegen dakloosheid (2018) en aan de organisatie Fairspace die zich inzet om straatintimidatie tegen te gaan (2019).

Het thema van MensenrechtenMens 2020: stemrecht van jongeren

Op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, reikt het College de MensenrechtenMens titel uit. Dit jaar is het thema het stemrecht van jongeren. De titel van MensenrechtenMens 2020 gaat naar iemand die zich inzet om jongeren te betrekken bij politiek en een goed idee heeft om dit te doen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

Wie wordt MensenrechtenMens 2020?

Je kan jezelf nomineren voor de titel. Maar bijvoorbeeld ook een goede vriend of vriendin, je leraar, je politieke inspiratie of een organisatie die zich inzet voor dit thema. Stuur de naam of namen samen met een toelichting waarom je deze persoon of dit idee zo goed vindt aan ons op. Het kan dus gaan om een inspirerend persoon of organisatie maar ook om een idee of project. Dit kan van alles zijn: een actie, een vlog, een sociale mediacampagne, een goede les maatschappijleer. Zo creatief als je het kunt bedenken, alles kan. Dus ken of ben jij iemand die hét idee heeft om jongeren naar de stembus te krijgen? Nomineer deze persoon dan vanaf 1 oktober tot 15 november via dit formulier:

Unlimited number of files can be uploaded to this field.
1000 MB limit.
Allowed types: txt, rtf, pdf, doc, docx, odt, ppt, pptx, odp, xls, xlsx, ods, jpg, jpeg, png, mp4, mov.

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Een deskundige jury selecteert nominaties uit alle aanmeldingen. Uit deze nominaties volgt een top drie voor de finale van de MensenrechtenMens 2020 op 10 december. Tijdens de selectie stelt de jury de volgende vragen:

  1. Is het idee bijzonder en/of onderscheidend?
  2. Maakt het idee verschil?
  3. Heeft het idee oog voor de structurele oorzaken bij de problemen die spelen bij het stemrecht van jongeren?
  4. Vergroot het idee de bewustwording van de problemen bij het stemrecht onder jongeren bij beleidsmakers en het brede publiek?
  5. Inspireert het idee anderen om in actie te komen?

Waarom deze mensenrechtenprijs?

Bij mensenrechten denk je wellicht aan ernstige situaties, ver weg. Toch zijn mensenrechten ook hier in Nederland erg belangrijk. De titel MensenrechtenMens reikt het College jaarlijks uit aan mensen of organisaties die zich, soms zonder het zelf zo te benoemen, inzetten voor mensenrechten.

Ook hoopt het College dat iedereen meer leert over mensenrechten. Als je weet wat je rechten zijn, kan je sneller de situatie verbeteren door bijvoorbeeld de overheid aan te spreken op deze rechten.

Waarom stemrecht voor jongeren?

Veel jongeren voelen zich betrokken bij de maatschappij. Zeker de laatste tijd zien we dat volop in het nieuws. Helaas blijkt uit onderzoek dat jongeren niet automatisch gaan stemmen zodra ze meerderjarig worden. Ook pakken ze dit later niet op als ze de eerste keer niet stemmen. Daardoor wordt hun stem minder gehoord. Vandaar dat dit jaar het thema zich specifiek richt op het stemrecht onder jongeren.

Dossier Stemrecht

Lees hier meer over Stemrecht als mensenrecht.

Dossier Stemrecht

Uitreiking op 10 december

Op 10 december maken wij bekend wie zich MensenrechtenMens 2020 mag noemen. 10 december is de Internationale dag van de Mensenrechten. Het is dan 71 jaar geleden de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aangenomen. De uitreiking heeft een live en online gedeelte. Uiteraard houden we rekening met de maatregelen van het RIVM omtrent de COVID-19-pandemie.

Wat krijgt de winnaar?

De jury kiest uit alle nominaties een top 3. In aanloop naar het event op 10 december zal er veel aandacht zijn voor deze top 3 op onze sociale media en in onze berichtgeving. De uiteindelijke winnaar krijgt naast de eer zichzelf ‘MensenrechtenMens 2020’ te mogen noemen ook een mooi platform aangeboden. En mocht het gaan om een idee met potentie om daadwerkelijk uitgevoerd te worden, zal het College de winnaar daarin zoveel mogelijk ondersteunen.

Wie zijn de juryleden?

De juryleden voor de MensenrechtenMens 2020 worden later bekend gemaakt.

Contact

Heb je een vraag over jouw inzending, of wil je meer weten over de MensenrechtenMens 2020? Stuur ons dan een bericht via mensenrechtenmens@mensenrechten.nl

Winnaar 2019

Deel bericht

Onderwerpen