Collegelid Marjolein van Swaanenburg-van Roosmalen bezoekt Gebaren Café Woerden

In het Gebaren Café in Woerden staat gezelligheid centraal; het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer, waar iedereen gezellig kan 'wapperen'.

Dove mensen kletsen immers niet: zij gebaren voluit met hun armen en handen. ‘Wapperen’ betekent ‘kletsen’ in gebarentaal. Collegelid Marjolein van Swaanenburg-van Roosmalen bezoekt de bar om te ervaren hoe het is om naar een horecagelegenheid te gaan waar mensen met en zonder auditieve beperking elkaar kunnen ontmoeten.

Het College is toezichthouder op het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap (VN-verdrag handicap) dat in Nederland geldt. Marjolein Swaanenburg - van Roosmalen houdt zich hier als Collegelid mee bezig.

Bij het Gebaren Café doet van Swaanenburg - van Roosmalen mee aan de Workshop Gebaren en vertelt daarna over het werk van het College voor de Rechten van de Mens.

Edith Swart startte in januari vorig jaar het Gebaren Café.  Zij wil zo mensen met een auditieve beperking en mensen zonder auditieve beperking bij elkaar brengen. “Veel doven en slechthorenden leven in een kleine, afgezonderde wereld”, legt Edith uit. Hierdoor komen horenden weinig in aanraking met gebarentaal en loopt de communicatie tussen die twee groepen vaak stroef.

Lees meer: