Inclusief onderwijs: voorzitter Adriana van Dooijeweert te gast bij Spraakmakers

Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, schuift aan als tafelgast bij het NPO Radio 1 programma Spraakmakers (09:30 - 11:30 uur). 

In de uitzending van Spraakmakers staat inclusief onderwijs centraal. Het is dit jaar vijf jaar geleden dat het passend onderwijs werd ingevoerd. Teun Dekker, directeur van basisschool De Kroevendonk in Roosendaal, vertelt over zijn inspanningen om zijn school inclusiever te maken.

Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, licht toe dat passend onderwijs een goede stap op weg naar inclusiever onderwijs is. De kern van inclusief onderwijs dat het niet de leerlingen zijn die zich aanpassen aan het onderwijs, maar dat het onderwijs zich aanpast aan de leerling. Het streven is dat kinderen gezamenlijk naar school kunnen, want een inclusieve samenleving begint immers op school. Dit is ook het uitgangspunt van VN-verdrag handicap. Nederland ratificeerde dit verdrag in 2016 en het College ziet toe op de naleving van het verdrag.

De uitzending begint om 09.30 uur op NPO Radio 1 en is te volgen via de livestream van NPO Radio 1.