Ondervoorzitter Quirine Eijkman neemt deel aan conferentie over verantwoord datagebruik

- do. 21 apr

Artificiële intelligentie (AI) kan onze samenleving op veel manieren helpen. Maar wanneer AI wordt gebruikt om beslissingen over mensen te nemen, kan dit ook leiden tot oneerlijke effecten. Ondervoorzitter Quirine Eijkman neemt als panellid deel aan een workshop waarin de vraag centraal staat wat beleidsmakers kunnen doen om privacy en rechtvaardigheid te beschermen, als ze ook AI willen inzetten.

Over de organisator

Het Privacy & Identity Lab organiseert de conferentie. Het Privacy & Identity Lab (ook wel het PI.lab genoemd) is opgericht op 11 november 2011 en is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen (RU), Tilburg Institute of Law, Technology and Society (TILT) en TNO. 

Over de conferentie

De conferentie vindt plaats op donderdag 21 april 2022 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in Den Haag. Monique Verdier geeft een key note speech. Zij is vicevoorzitter en lid van het bestuur van AP.

Naast de workshop over discriminatie is er een panel discussie over marketing gericht op gedrag. Hierbij wordt het online gedrag van mensen gemonitord en de verzamelde informatie wordt gebruikt om mensen individueel gerichte advertenties te tonen. Het afgelopen decennium is er veel discussie geweest over hoe de praktijk zou moeten worden gereguleerd. Onlangs hebben sommigen opgeroepen tot een verbod op 'surveillance advertising'. In dit panel staat de vraag centraal of gedragsadvertenties verboden moeten worden.

Een andere workshop gaat over medisch onderzoek. Privacyverbeterende technologieën maken organisatieoverschrijdende gegevensanalyse mogelijk zonder de privacy in gevaar te brengen, voor een betere vroege detectie en gepersonaliseerde behandelingen. In hoeverre worden deze technologieën al toegepast voor medische onderzoekstoepassingen? Wordt het gebruik van privacyverhogende technologieën in de nabije toekomst een vereiste voor medisch onderzoek?