Uitreiking MensenrechtenMens 2021

- vr. 10 dec

Het College voor de Rechten van de Mens reikt op 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – de titel MensenrechtenMens 2021 uit.

Op vrijdag 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – reikt het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse mensenrechtenprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar een bijzondere voortrekker in de strijd tegen racisme. Een belangrijk thema, want ondanks het discriminatieverbod is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde.

Het College nodigt je van harte uit om op 10 december van 10.00 – 12.00 aanwezig te zijn bij de uitreiking. De drie kanshebbers zijn Mpanzu Bamenga, Lida van den Broek en Marjorie Malbons. Wil jij deze bijzondere voortrekkers aanmoedigen? En ben jij benieuwd naar de winnaar van deze prijs?


Kijk online mee: https://vimeo.com/event/1368593/cbafd8e691


Wie zijn de kanshebbers?

Meer dan 40 inzendingen onderstrepen de urgentie voor een oplossing voor dit diepgewortelde probleem in onze samenleving. De jury was diep onder de indruk van de gedrevenheid van de genomineerden. Niettemin presenteert het College met overtuiging deze drie kanshebbers:

Mpanzu Bamenga uit Eindhoven strijdt als burgeractivist tegen etnisch profileren. Hij werd op het vliegveld door de Koninklijke Marechaussee onterecht gezien als een verdachte en niet-Nederlander. Hij spande daarna met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de Staat. Inmiddels geeft de Koninklijke Marechaussee aan te stoppen met etnisch profileren.

Lida van den Broek uit Peize is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Zij is ook auteur van het boek 'Wit is nu aan zet'. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken.

Marjorie Malbons uit Rotterdam biedt vanuit Stichting MAIT schuldhulpverlening en budgetcoaching aan. Vanuit haar persoonlijke ervaringen met schulden en uitsluiting helpt zij anderen die ook hiermee in aanraking komen. Zij ondersteunt mensen in Rotterdam-Zuid met hun financiën en helpt hen weer om zich 'mens' te voelen.

Wat is het programma?

Dagvoorzitter Andrew Makkinga verzorgt de presentatie van het evenement en de voorzitter van het College, tevens juryvoorzitter, Jacobine Geel reikt tot slot de prijs uit.

 • Voorzitter Jacobine Geel met een voorwoord over waarom racisme het recht op gelijke behandeling ondermijnt
   
 • Dagvoorzitter Andrew Makkinga in gesprek met de drie kanshebbers over hun motivatie en aanpak tegen racisme
   
 • Programmamaker en presentator Roel Maalderink met een video van zijn straatinterview 'Voxpop: Ondervind je nadeel vanwege je huidskleur?'
   
 • Journalist en radio- en tv-presentator Naeeda Aurangzeb met anekdotes uit haar boek '365 dagen Nederlander' en speciaal voor deze dag exclusief materiaal
   
 • Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh met een boodschap voor de kanshebbers en samenleving

Voorzitter Jacobine Geel met een voorwoord over waarom racisme het recht op gelijke behandeling ondermijnt Dagvoorzitter Andrew Makkinga in gesprek met de drie kanshebbers over hun motivatie en aanpak tegen racisme Programmamaker en presentator Roel Maalderink met een video van zijn straatinterview 'Voxpop: Ondervind je nadeel vanwege je huidskleur?' Journalist en radio- en tv-presentator Naeeda Aurangzeb met anekdotes uit haar boek '365 dagen Nederlander' en speciaal voor deze dag exclusief materiaal Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh met een boodschap voor de kanshebbers en samenleving 


Onderwerpen

racisme