Uitreiking MensenrechtenMens 2021

- vr. 10 dec

Het College voor de Rechten van de Mens reikt op 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – de titel MensenrechtenMens 2021 uit.

Op vrijdag 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – reikt het College de jaarlijkse mensenrechtenprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar een bijzondere voortrekker in de strijd tegen racisme. Een belangrijk thema, want ondanks het discriminatieverbod is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde.

Het College nodigt je van harte uit om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de titel MensenrechtenMens 2021. De drie kanshebbers zijn Mpanzu Bamenga, Lida van den Broek en Marjorie Malbons. Wil jij kennis maken met mensen die zich sterk maken tegen racisme? En ben jij benieuwd naar de winnaar?

Wij zien jou graag op vrijdag 10 december van 09.30 – 12.00 in Tivoli, Utrecht. Je kunt ook online aanwezig zijn via de livestream. Toegang is gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

Schrijf je nu in voor MensenrechtenMens 2021
 

Wie zijn de kanshebbers?

Meer dan 40 inzendingen onderstrepen de urgentie voor een oplossing voor dit diepgewortelde probleem in onze samenleving. De jury was diep onder de indruk van de gedrevenheid van de genomineerden. Niettemin presenteert het College met overtuiging deze drie kanshebbers:

Mpanzu Bamenga uit Eindhoven strijdt als burgeractivist tegen etnisch profileren. Hij werd op het vliegveld door de marechaussee gezien als crimineel en niet-Nederlander. Hij spande met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de staat. Inmiddels geeft de marechaussee aan te stoppen met etnisch profileren.

Lida van den Broek uit Peize is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Zij is ook auteur van het boek 'Wit is nu aan zet'. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken.

Marjorie Malbons uit Rotterdam biedt met haar Stichting MAIT schuldhulpverlening en budgetcoaching aan. Vanuit haar persoonlijke ervaringen met schulden en uitsluiting helpt zij anderen die ook hiermee in aanraking komen. Zij ondersteunt mensen in Rotterdam met hun financiën en helpt hen weer om zich 'mens' te voelen.

Wat is het programma?

Dagvoorzitter Andrew Makkinga verzorgt de presentatie van het evenement en de voorzitter van het College, tevens juryvoorzitter, Jacobine Geel reikt tot slot de prijs uit.

 • Voorzitter Jacobine Geel met een voorwoord over waarom racisme het recht op gelijke behandeling ondermijnt
   
 • Dagvoorzitter Andrew Makkinga in gesprek met de drie kanshebbers over hun motivatie en aanpak tegen racisme
   
 • Programmamaker en presentator Roel Maalderink met een video van zijn straatinterview 'Voxpop: Ondervind je nadeel vanwege je huidskleur?'
   
 • Journalist en radio- en tv-presentator Naeeda Aurangzeb met anekdotes uit haar boek '365 dagen Nederlander' en speciaal voor deze dag exclusief materiaal
   
 • Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh met een boodschap voor de kanshebbers en samenleving

Wij houden ons aan de dan geldende coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Als er aanleiding is tot wijziging in het aantal bezoekers en/of programma, ontvang je daar een e-mail over.

Jacobine Geel - Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Kathleen Ferrier - Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens Lisette Tanis-Pinas - Directeur-bestuurder van RADAR Houssin Bezzai - Programmamanager racisme en discriminatie bij KNVB Zahra Boufadiss - Advocaat en columnist Andrew Makkinga - Dagvoorzitter, presentator interviewer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hoe wordt de winnaar gekozen?

Wie is scherp op het signaleren van racisme, levert een positieve bijdrage aan oplossingen en maakt zichtbaar waar kansen liggen voor verandering? Een deskundige jury maakt een selectie uit de aanmeldingen, met oog voor diverse groepen en perspectieven. De jury kiest vervolgens uit alle aanmeldingen drie kanshebbers voor de titel MensenrechtenMens 2021.

De criteria zijn:

 • Is deze persoon of dit initiatief bijzonder en/of onderscheidend?
 • Maakt deze persoon of dit initiatief een verschil in de samenleving?
 • Vergroot deze persoon of dit initiatief bewustwording bij beleidsmakers en het publiek?
 • Stimuleert deze persoon of dit initiatief anderen om in actie te komen?

De juryleden zijn:

 • Jacobine Geel - Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
 • Kathleen Ferrier - Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens
 • Lisette Tanis-Pinas - Directeur-bestuurder van RADAR
 • Houssin Bezzai - Programmamanager racisme en discriminatie bij KNVB
 • Zahra Boufadiss - Advocaat en columnist


Onderwerpen

racisme