Campagnes

Het College voor de Rechten van de Mens geeft met campagnes voorlichting over wat jouw rechten zijn of wat je kan doen als je bent gediscrimineerd.

Persoon op een demonstratie met een vuist omhoog met het logo van het thema het verbod op racisme.

MensenrechtenMens 2021

Op 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – heeft het College de titel MensenrechtenMens 2021 uitgereikt. Ben jij benieuwd naar de winnaar van deze mensenrechtenprijs?

Kijk de live uitzending terug
podcast_hetvraagstuk

Podcast Het Vraagstuk

Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Collegeleden en experts geven antwoord op complexe vraagstukken over jouw mensenrechten.

Luister nu

Toolbox Mensenrechten op School

Gelijke kansen, respect voor verschillen en kunnen opkomen voor de rechten en vrijheden van jezelf én van anderen, zijn cruciaal voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Daarom biedt het College voor de Rechten van de Mens* de toolbox Mensenrechten op School om leerlingen hun rechten te leren en scholen mensenrechten-proof te maken.

Bestel gratis de Toolbox Mensenrechten op School

Vacaturecheck

Leeftijdsdiscriminatie in vacatures komt nog regelmatig voor: in 2017 verschenen er 40.000 tot 60.000 online vacatures die kunnen leiden tot leeftijdsdiscriminatie. Leeftijdseisen schrikken oudere werkzoekenden af om nog te solliciteren. Hoe voorkom je als werkgever dat je mensen op grond van hun leeftijd bij voorbaat afwijst?

Vacaturecheck

Pride 2018

Dit jaar zetten wij ons tijdens de Amsterdam Pride 2018 actief in voor LHBTI'ers. LHBTI kunnen zijn is namelijk een mensenrecht.

Activiteiten tijdens Pride 2018

Meedoen

De maatschappij is nog lang niet voldoende ingericht om mensen met een beperking volledig te laten deelnemen aan de samenleving. Daarom is het College een landelijke bewustwordingscampagne gestart. Met opvallende ‘meedoen-posters’ laat het College zien wie al stappen zetten om mensen met een beperking volwaardig te laten meedoen aan de maatschappij.

Meer informatie over de Meedoen-campagne

De campagne voor IEDEREEN

Het College beschermt de rechten van iedereen. Zo kan iedereen gewoon naar school, mag iedereen verliefd worden en trouwen met iedereen. Ook mag iedereen zijn of haar mening uiten. Iedereen heeft dezelfde mensenrechten en daar mag iedereen trots op zijn! Deze doorlopende campagne brengt onze mensenrechten in Nederland onder de aandacht van iedereen.

Uitleg over de campagne Iedereen heeft mensenrechten

Iedereen moet kunnen stemmen

Als je een beperking of langdurige ziekte hebt, kan je allerlei obstakels tegenkomen tijdens de verkiezingen. Is het stemlokaal bereikbaar als je in een rolstoel zit? Krijg je de hulp in het stemhokje waar je recht op hebt als je blind of slechtziend bent? Met de campagne Iedereen moet kunnen stemmen vraagt het College om obstakels bij het stemmen te melden.

Meer informatie over de campagne Iedereen moet kunnen stemmen

#ikwildiestage

Het onder jongeren zeer populaire vloggersduo Supergaande roept mbo’ers op zich te laten horen over stagediscriminatie. Samen met het College voor de Rechten van de Mens starten ze de campagne ‘#ikwildiestage’. Supergaande spreekt met mbo-studenten in een aantal YouTube-vlogs over het belang van gelijke kansen bij het vinden van een stage.

 

Meer informatie over de #Ikwildiestage-campagne

Grip op Gelijke lonen

Salarisverschillen zijn van alle tijden. Dat beloningen verschillen is logisch als werkzaamheden anders zijn. Maar bij gelijke arbeid horen mannen en vrouwen gelijk beloond te worden. Met de campagne Gelijke Lonen brengt het College bij werkgevers onder de aandacht hoe ze hier mee aan de slag kunnen.

Meer informatie over de Grip op Gelijke Lonen-campagne