Persoon op een demonstratie met een vuist omhoog met het logo MensenrechtenMens 2021 en het thema het verbod op racisme.

MensenrechtenMens 2021

Op 10 december - de Internationale Dag van de Mensenrechten - staat de bescherming van mensenrechten centraal. Het College reikt op die dag tijdens een feestelijk evenement voor de vierde keer de titel MensenrechtenMens uit. Het thema van dit jaar is het verbod op racisme.

Het College zoekt denkers of doeners met een effectieve aanpak voor het bestrijden en uitbannen van racisme in Nederland. Wie verdient de titel MensenrechtenMens 2021?

Wie wordt MensenrechtenMens 2021?

Gelukkig zijn er veel mensen die zich sterk maken voor mensenrechten. Elk jaar worden voortrekkers in de schijnwerpers gezet. Wie is scherp op het signaleren van racisme, levert een positieve bijdrage aan oplossingen en maakt zichtbaar waar kansen liggen voor verandering?

Ken of ben jij iemand die zich op bijzondere wijze inzet vóór mensenrechten en tegen racisme? Geef tussen 15 september en 24 oktober de naam van een persoon of initiatief door, samen met een overtuigende toelichting. Wie weet zien wij jou of je genomineerde in de finale op 10 december!

Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
1000 MB limiet.
Toegestane types: txt, rtf, pdf, doc, docx, odt, ppt, pptx, odp, xls, xlsx, ods, jpg, jpeg, png, mp4, mov.

Iedereen kan het worden. Je kan jezelf nomineren, maar ook een vriend(in), collega of organisatie die zich inzet voor dit thema. Bijvoorbeeld als gangmaker van een beweging in de samenleving, door een voorlichtingscampagne op sociale media of een leerzame les op school. Zo creatief als je het kunt bedenken.

Eerder won Laura van de Beek voor het bevorderen van het stemrecht van jongeren (2020), Fairspace voor het tegengaan van straatintimidatie (2019) en Edo Paardekooper voor zijn strijd tegen dakloosheid (2018).

Vragen, suggesties of opmerkingen over MensenrechtenMens 2021? Stuur een e-mail naar mensenrechtenmens@mensenrechten.nl.

De tekst 'Verbod op racisme'

Verbod op racisme

Nederland heeft in artikel 1 van de Grondwet staan dat gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld en dat discriminatie op grond van onder meer ras is verboden.

Lees meer

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Een deskundige jury maakt daarna een selectie uit de aanmeldingen, met oog voor diverse groepen en perspectieven. De jury kiest vervolgens uit alle aanmeldingen een top 3 voor de finale van MensenrechtenMens 2021.

De criteria zijn:

  • Is deze persoon of dit initiatief bijzonder en/of onderscheidend?
  • Maakt deze persoon of dit initiatief een verschil in de samenleving?
  • Vergroot deze persoon of dit initiatief bewustwording bij beleidsmakers en het publiek?
  • Stimuleert deze persoon of dit initiatief anderen om in actie te komen?

De juryleden zijn:

  • Jacobine Geel - Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
  • Kathleen Ferrier - Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens
  • Lisette Tanis-Pinas - Directeur-bestuurder van RADAR
  • Houssin Bezzai - Programmamanager racisme en discriminatie bij KNVB
  • Zahra Boufadiss - Advocaat en columnist

Wat krijgt de winnaar?

In aanloop naar het evenement zorgt het College voor aandacht voor de topkandidaten via zijn website, sociale media, relaties en de pers. De winnaar mag zichzelf een jaar lang MensenrechtenMens 2021 noemen en het College biedt daarmee ook een mooi platform en netwerk aan. Verder betrekt het de winnaar zoveel mogelijk bij toekomstige activiteiten binnen dit thema.

Waar en wanneer is de uitreiking?

De finale is toegankelijk voor iedereen. Dagvoorzitter Andrew Makkinga verzorgt de presentatie en de voorzitter van het College Jacobine Geel reikt de titel uit tijdens een feestelijk evenement in Tivoli in Utrecht. Je kunt zowel fysiek als online bij het evenement aanwezig zijn. De inschrijving en het programma worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Uiteraard wordt rekening gehouden met de dan geldende coronamaatregelen.

Jacobine Geel - Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Kathleen Ferrier - Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens Lisette Tanis-Pinas - Directeur-bestuurder van RADAR Houssin Bezzai - Programmamanager racisme en discriminatie bij KNVB Zahra Boufadiss - Advocaat en columnist Andrew Makkinga - Dagvoorzitter, presentator interviewer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom deze mensenrechtenprijs?

Iedereen heeft mensenrechten. Mensen hebben het recht op een waardig bestaan in een discriminatievrije samenleving. Je mag zijn wie je wil zijn, ongeacht je afkomst, gender, beperking enzovoorts. Dit is op 10 december 1948 bevestigd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Sindsdien vragen de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties op deze dag aandacht voor de mensenrechten. Het College reikt elk jaar aan een persoon of initiatief de titel MensenrechtenMens uit binnen een urgent thema.

Over het College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens is hét mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder beschermt, belicht en bevordert het de mensenrechten. Het verricht onderzoek, adviseert de regering en het parlement, en rapporteert aan internationale instituten. Daarnaast oordeelt het over discriminatie van individuen op het werk, in het onderwijs of als consument. Ook geeft het voorlichting en bevordert het educatie. Tot slot ziet het toe op de uitvoering van het VN-verdrag Handicap in Nederland.

Deel bericht