10 december: mensenrechtenles

10 december 2013 - Laatste update 26 januari 2016

Vandaag gaf het College voor de Rechten van de Mens les op verschillende scholen in Nederland. De collegeleden onderwezen bijna 350 leerlingen uit Heerlen, Etten-leur, Almere en Hilversum over wat mensenrechten zijn en wat deze voor hen betekenen. Vervolgens werd er stevig gediscussieerd aan de hand van stellingen over stereotypen en privacy.

10 december: mensenrechtenles

Zo vonden de leerlingen dat je rekening moet houden met anderen “wat jij grappig vindt is voor iemand anders kwetsend. Vooral als het heel vaak wordt gezegd.” En grappen op tv kunnen volgens de leerlingen wel, maar “op tv moeten ze meer uitkijken maar grappen mag wel als het maar met respect is.” Verder vonden de meeste leerlingen het te ver gaan om de foto's van een verdachte in een mishandelingszaak op internet te plaatsen. Opvallend was dat de leerlingen niet erg vreesden voor hun eigen privacy, omdat ze naar eigen zeggen toch niks te verbergen hebben. Toch hadden sommigen liever niet dat hun ouders zomaar hun cijfers kunnen bekijken.

Het College organiseerde de mensenrechtenlessen omdat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vandaag 65 jaar bestaat. In Nederland is weinig aandacht voor mensenrechten op scholen. Uit recent onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders geen enkel mensenrecht spontaan kan opnoemen. Meer dan een kwart gaf aan onvoldoende van mensenrechten te weten en 64% van de Nederlanders vindt dat het onderwijs meer aandacht aan mensenrechten moet besteden.