25-jarige vrouw te oud als verkoopster voor Esprit

4 april 2013 - Laatste update 26 januari 2016

Een vrouw van 25 jaar is bij haar sollicitatie voor verkoper bij kledingwinkel Esprit afgewezen omdat ze te oud en daarmee te duur zou zijn. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Esprit de vrouw discrimineerde op basis van haar leeftijd.

25-jarige vrouw te oud als verkoopster voor Esprit

Uit het voicemailbericht waarin de vrouw voor de functie werd afgewezen, blijkt dat Esprit haar ‘echt te oud’ vindt en dat het bedrijf op zoek is naar iemand onder de 23 jaar. Daarmee kan het bedrijf de loonkosten drukken. Volgens het College is het maken van onderscheid naar leeftijd niet toegestaan als het alleen om budgettaire overwegingen gaat. Ook is de wettelijke uitzondering hier niet van toepassing, die leeftijdsonderscheid mogelijk maakt voor bepaalde groepen in verband met de arbeidsparticipatie.

Een andere reden die Esprit gaf voor de afwijzing van de vrouw was dat het personeel een goede afspiegeling moet zijn van de klantengroep en de maatschappij om de doelgroep beter te bereiken. Het College vindt dat het bedrijf hiermee voorbij gaat aan de overige kwaliteiten van kandidaten die niets met leeftijd te maken hebben.

Klik hier om het oordeel te lezen.