CGB: Verdeling prijzengeld Jaarbeurs Utrecht Marathon leidt tot discriminatie

12 december 2011 - Laatste update 27 januari 2016

De organisatie van de Jaarbeurs Utrecht Marathon heeft in het voorjaar van 2011 een groep atleten gediscrimineerd vanwege hun afkomst en nationaliteit. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag. Atleten die niet in Nederland wonen en geen Nederlandse wedstrijdlicentie hebben, mochten wel meedoen maar kwamen niet in aanmerking voor de hoofdprijs van €10.000. Zij zouden slechts €100 krijgen als zij de marathon wonnen. De organisatie van de marathon, de stichting UtrechTrent, heeft de CGB zelf verzocht om het beleid rond het prijzengeld te toetsen aan de gelijkebehandelingswetgeving.

CGB: Verdeling prijzengeld Jaarbeurs Utrecht Marathon leidt tot discriminatie

Om de hardloopsport in Nederland te bevorderen stelt de stichting UtrechTrent een groot deel van het budget voor de Jaarbeurs Utrecht Marathon op 25 april 2011 beschikbaar voor het start- en prijzengeld voor twintig geselecteerde atleten uit de categorie Mannen Senior (18 tot en met 34 jaar). De selectiecriteria zijn dat deze atleten een Nederlandse wedstrijdlicentie hebben, in Nederland wonen en de potentie hebben om de marathon in minder dan 2 uur en 30 minuten te lopen. De atleet die het hoogst binnen deze groep van twintig eindigt wint €10.000, de tweede wint €7.500 en zo daalt het prijzengeld tot nummer twintig die €250 krijgt. Onafhankelijk van hun plaats in het totaalklassement.

Atleten die niet geselecteerd waren konden wel deelnemen aan de marathon, maar veel minder geld winnen. Als een van deze atleten zou winnen kreeg hij maximaal €100 en nummer twee €80. De marathon 2011 is gewonnen door een van de geselecteerde atleten uit Nederland. Hij kreeg het prijzengeld van €10.000 en ook de €100 van het totaalklassement. Op de tweede plaats eindigde een Keniaan en hij kreeg €80. De derde plaats was voor een van de geselecteerde atleten. Hij won €7.500 omdat hij tweede in de selectie werd en nog eens €60 voor zijn derde plek in het totaalklassement.

De stichting UtrechTrent heeft in samenwerking met de Nederlandse Atletiekunie een stimuleringsprogramma opgezet voor de hardloopsport in Nederland. Dit bestaat onder andere uit extra trainingen ter voorbereiding op de Jaarbeurs Utrecht Marathon. Tijdens de marathon nemen de geselecteerde atleten het tegen elkaar op in een 'Dutch Battle'. Op deze manier hoopt de Stichting nieuwe helden te creëren voor de hardloopsport in Nederland.

De CGB oordeelt dat, hoewel deze doelstelling begrijpelijk is, de wijze van verdeling van het prijzengeld tot discriminatie leidt. Door de woonplaats als criterium te nemen, worden de meeste atleten met een andere afkomst en/of nationaliteit dan de Nederlandse van het hoge prijzengeld uitgesloten.

Bekijk de samenvatting en het oordeel (2011-189)

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Commissie Gelijke Behandeling (CGB), Marysha Molthoff, perswoordvoerder, via 030 888 38 88 of 06 481 300 42.