Internationale dag van mensen met een beperking

3 december 2014 - Laatste update 27 januari 2016

Vandaag, 3 december, is het Internationale dag van mensen met een beperking. Eén op de acht Nederlanders heeft een langdurige beperking en ruim een kwart van de Nederlanders heeft een chronische ziekte. Deze mensen kunnen vanwege hun beperking niet altijd aan de samenleving deelnemen. Zo zijn er kinderen die thuiszitten, omdat scholen hen vanwege hun beperking niet toelaten. En openbare gebouwen, zoals bioscopen en theaters, blijken telkens nog onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook is het lastiger voor deze mensen om een baan te vinden of te reizen met het openbaar vervoer.

Internationale dag van mensen met een beperking

Naar een inclusieve samenleving

Het College voor de Rechten van de Mens ijvert ervoor dat mensen met een beperking kunnen meedoen in onze samenleving. Dit doet het door zich door beleidsbeïnvloeding in te zetten voor de belangen van mensen met een beperking. Ook spreekt het College geregeld oordelen uit over (on)gelijke behandeling van mensen met een beperking. En het bevordert de naleving van die oordelen. Discriminatiezaken van mensen met een beperking staan al jaren in de top drie van het College. Alleen al dit jaar oordeelde het College in 15 zaken dat er sprake was van discriminatie.

Naar verwachting zal het kabinet het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in de zomer van 2015 goedkeuren. Hierna wordt het College toezichthouder op de uitvoering van het verdrag. Om zich op deze taak te kunnen voorbereiden, maakt het College een inventarisatie van knelpunten die mensen met een beperking in Nederland ervaren. Daartoe heeft het College een aantal bijeenkomsten georganiseerd, waaronder de bijeenkomst ‘Leven met een beperking in Nederland’. Vandaag neemt Collegelid Dick Houtzager deel aan de bijeenkomst ‘Gemeente Den Bosch verdiept zich in gehandicaptenverdrag’.

Lees het meest recente oordeel van het College van de Rechten van de Mens inzake discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte.