Jumbo discrimineerde bij verkoop babymelkpoeder

20 mei 2015 - Laatste update 27 januari 2016

Supermarkten en drogisten kampen met een tekort aan babyvoeding in de schappen. Oorzaak is de grote vraag vanuit China. Handelaren zien hierin lucratieve handel en kopen babyvoeding op. Hierdoor voelen winkeliers zich genoodzaakt om maatregelen te nemen. Dat discriminatie daarbij op de loer ligt, bleek al uit twee uitspraken door het College voor de Rechten van de Mens in 2014. Vandaag verschijnen er twee nieuwe uitspraken over de verkoop van babymelkpoeder. Hierin oordeelt het College dat Jumbo een vrouw van Chinese afkomst en vrouw van Kaapverdische afkomst discrimineerde bij de verkoop van babymelkpoeder.

Jumbo discrimineerde bij verkoop babymelkpoeder

Eén pak in plaats van twee pakken babymelkpoeder

Op het moment dat een vrouw van Kaapverdische afkomst Jumbo bezocht was het verkoopbeleid dat iedere klant per winkelbezoek twee pakken kon kopen. Toch weigerde de caissière de vrouw deze twee pakken. Op de vraag waarom de caissière dit weigerde antwoorde deze “mensen zoals jij verkopen de babymelkpoeder door”. Na een woordenwisseling mocht de vrouw één pak kopen. De vrouw voelde zich gediscrimineerd vanwege haar donkere huidskleur. Jumbo erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar stelt dat de caissière de melkpoeder weigerde omdat de vrouw niet als vaste klant bekend staat. Maar de vrouw geeft aan dat zij al veel langer klant is bij de winkel. Daarom oordeelt het College dat Jumbo de vrouw discrimineerde vanwege haar donkere huidskleur.

Geen babymelkpoeder vanwege Chinese afkomst

Een vrouw van Chinese afkomst wilde bij Jumbo één pak babymelkpoeder kopen. Dit was in lijn met het verkoopbeleid van de supermarkt: één pak per klant per winkelbezoek. Toch weigerde de caissière bij twee verschillende winkelbezoeken babymelkpoeder aan de vrouw te verkopen. Bij het eerste winkelbezoek aan het eind van de middag had de vrouw volgens de caissière eerder die dag al babymelkpoeder gekocht. Maar de vrouw ontkent dit. Toen de vrouw de winkel een paar weken later ’s morgens vroeg bezocht kon zij wederom geen pak kopen. Jumbo kan niet aangeven waarom de caissière de verkoop weigerde. De vrouw denkt dat Jumbo haar discrimineerde vanwege haar Chinese uiterlijk en diende hierover een klacht in bij de supermarkt. Met de klacht is vervolgens niets gedaan. Daarom oordeelt het College dat Jumbo de vrouw discrimineerde bij de verkoop van babymelkpoeder en haar klacht onzorgvuldig behandelde.

Maatregelen

Het College heeft begrip voor de problemen die supermarkten en drogisten ervaren bij de verkoop van babyvoeding en het streven om voldoende babyvoeding beschikbaar te hebben voor klanten in de winkel. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat winkeliers maatregelen nemen om zo de schaarste te lijf te gaan. Maar als zij maatregelen nemen dan moeten die voor iedereen gelden ongeacht iemands afkomst. Iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden. Eerder riep het College supermarkten en drogisten al op te voorkomen dat hun filialen de verkoop van producten weigeren aan klanten vanwege hun uiterlijk.

Lees de samenvatting en het oordeel (2015-55)

Lees de samenvatting en het oordeel (2015-56)