Kan een barista te oud zijn?

26 september 2014 - Laatste update 27 januari 2016

Buitenshuis koffiedrinken wordt steeds populairder en een echte koffiebar kan niet meer zonder barista. Een barista is een vakman of -vrouw in het bereiden van goede espresso en koffie, ook wel de ‘somelier’ van de koffie. Kun je te oud zijn voor deze baan? Volgens de Coffeecompany wel. Zij weigerde een 43-jarige barista vanwege zijn leeftijd.

Kan een barista te oud zijn?

De man informeerde bij de Coffeecompany naar een vacature voor barista. In een reactie gaf de bedrijfsleider aan dat zij zochten naar iemand tussen de 18 en 23 jaar. Nadat de man dit vermeldt op Twitter en Facebook, nodigt de P&O adviseur de man uit om alsnog te solliciteren. In reactie op zijn motivatie en cv krijgt de man een afwijzing waarin staat dat Coffeecompany extra kritisch kijkt naar de toegevoegde waarde van oudere sollicitanten. Zowel de leeftijdsgrens als de wijze waarop Coffeecompany de cv van de man beoordeelt maken duidelijk dat leeftijd een rol speelt bij het selecteren van personeel.

Uiteraard zoeken bedrijven personeel dat past bij de uitstraling van de organisatie. Ook bepaalt de werkgever zelf wie hij vervolgens wel en niet aanneemt. Toch stelt de Nederlandse wetgeving hier grenzen aan: discrimineren mag niet. Selectie op basis van leeftijd komt regelmatig voor, maar is meestal niet toegestaan.

Lees de samenvatting en het oordeel (2014-113)