Laura Adèr en Eve Aronson, Hameeda Lakho en Jens van Tricht genomineerd voor MensenrechtenMens 2019

25 november 2019 - Laatste update 17 augustus 2020

Op 25 november 2019, de internationale dag van de strijd tegen geweld tegen vrouwen, maakt het College voor de Rechten van de Mens bekend wie zijn genomineerd als MensenrechtenMens 2019. Uit meer dan dertig inzendingen voor de MensenrechtenMens-prijs 2019 zijn drie genomineerden gekozen: Laura Adèr en Eve Aronson, Hameeda Lakho en Jens van Tricht. Bij de selectie van de drie genomineerden voor de MensenrechtenMens 2019 heeft de jury onder andere gekeken naar het onderscheidend vermogen van het initiatief, de rol die vrouwen zelf hebben en hoe het initiatief bijdraagt aan het structureel terugdringen van geweld tegen vrouwen.

Juryvoorzitter Adriana van Dooijeweert:  “De jury ziet in deze nominaties een afspiegeling van de diversiteit aan voordrachten.” Wie van de drie genomineerden deze eretitel mag dragen maakt het College voor de Rechten van de Mens bekend op 10 december in de Geertekerk in Utrecht.

De jury van de MensenrechtenMens 2019 is onder de indruk van de inzendingen. Adriana van Dooijeweert: “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen en organisaties zich inzetten om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. We hebben waardevolle initiatieven gezien om geweld bespreekbaar te maken, de bewustwording te vergroten, concrete hulp te verlenen en vrouwen te helpen hun leven na geweld weer op te pakken.”

Eve Aronson en Laura Adèr

Laura Adèr en Eve Aronson hebben Fairspace opgericht omdat zij zelf vaak te maken hadden met straatintimidatie en zagen dat ook veel anderen er last van hebben. Fairspace streeft naar verandering in gedrag door cultuurverandering: iedereen moet veilig over straat kunnen en straatintimidatie is niet acceptabel. Met hun trainingen voor omstanderinterventie hebben ze al veel mensen bereikt. Laura Adèr en Eve Aronson: “Straatintimidatie hindert vrouwen in de openbare ruimte. We werken veel met scholen en jongeren. We willen de cultuur te veranderen en laten zien dat je straatintimidatie niet hoeft te accepteren, dat het niet oké is en dat je kunt ingrijpen als je iets ziet gebeuren. Daarmee denken we dat we een einde kunnen maken aan straatintimidatie.”

Bekijk hier de hele video van Laura Adèr en Eve Aronson.

Hameeda Lakho

Hameeda Lakho is genomineerd voor haar inzet voor de slachtoffers van huiselijk geweld. Zij is de initiatiefnemer van de Academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid, een beweging voor en met lotgenoten. Lakho wist traumatische ervaringen uit haar jeugd om te zetten in kracht voor de wereldwijde slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Met haar werk draagt ze bij aan de bewustwording over huiselijk geweld en de empowerment van vrouwen. Hameeda Lakho: “Ik bied lotgenoten herkenning en erkenning. Het is zo belangrijk dat er open wordt gesproken over wat er is gebeurd, over de onrechtmatigheid daarvan. De maatschappij moet weten wat een lange lijdensweg het kan zijn om te herstellen. Lotgenotencontact helpt vrouwen te verdragen wat hen is overkomen.”

Bekijk hier de hele video van Hameeda Lakho.

Jens van Tricht

Jens van Tricht is de oprichter van Emancipator. Hij is ervan overtuigd dat de bestrijding van geweld tegen vrouwen alleen mogelijk is als we ons op de oorzaken richten: jongens, mannen en mannelijkheid. Zijn werk is belangrijk voor de bewustwording over de rol van mannen bij het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Met zijn workshops, lezingen, debatten en trainingsweekenden weet hij jongens en mannen enthousiast te maken om zelf in actie te komen tegen geweld tegen vrouwen. Jens van Tricht: “Als mannen niet ophouden met slaan, gaat geweld niet ophouden. We moeten erkennen dat geweld en mannelijkheid op een problematische manier met elkaar zijn verbonden. Allerlei boodschappen die jongens en mannen krijgen leiden ertoe dat we hen liever als dader zien dan als slachtoffer. Zij hebben een wereld te winnen als ze het keurslijf van mannelijkheid mogen loslaten.”

Bekijk hier de hele video van Jens van Tricht.

Bekendmaking winnaar op 10 december

Mensenrechten in Nederland staan nog te vaak onder druk. Gelukkig ziet het College voor de Rechten van de Mens dat er veel mensen zijn die zich dagelijks inzetten voor mensenrechten van anderen. Omdat deze inzet vaak te weinig opgemerkt en beloond wordt, reikt het College jaarlijks de MensenrechtenMens-prijs uit.  Een eretitel die de winnaar een platform geeft meer bekendheid aan initiatieven en projecten te geven en het eigen netwerk te vergroten. Dit jaar staat het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen centraal. Rond de uitreiking organiseert het College voor de Rechten van de Mens een inhoudelijk programma.

Zestien dagen actie tegen geweld tegen vrouwen

Vanaf 25 november vraagt het College op verschillende manieren aandacht voor geweld tegen vrouwen. Het sluit daarmee aan bij de wereldwijde campagne om zestien dagen actie te voeren om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Lees meer:

MensenrechtenMens 2019

Geweld tegen vrouwen

Huiselijk geweld