‘Mbo’ers: laat je horen over stagediscriminatie!’

10 januari 2018 - Laatste update 10 januari 2018
‘Mbo’ers: laat je horen over stagediscriminatie!’

Het onder jongeren zeer populaire vloggersduo Supergaande roept mbo’ers op zich te laten horen over stagediscriminatie. Samen met het College voor de Rechten van de Mens starten ze de campagne ‘#ikwildiestage’. Supergaande spreekt met mbo-studenten in een aantal YouTube-vlogs over het belang van gelijke kansen bij het vinden van een stage. “Mbo’ers: Laat je horen over Stagediscriminatie! Neem geen genoegen met minder, ga voor jouw droomstage!” - Nesim, Qucee, Supergaande.

Werken aan oplossingen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stagediscriminatie in het mbo een groot probleem is. Mbo-studenten met bijvoorbeeld een niet-Nederlands klinkende naam of een hoofddoek, worden vaker afgewezen voor een stageplaats. Ook laten deze jongeren zich hier nog te weinig over horen. Het College vindt dit een groot gemis. Het zijn immers deze jongeren die hierdoor op een achterstand in hun (latere) loopbaan stuiten. Het College wil daarom samen met deze jongeren werken aan oplossingen tegen ongelijke kansen bij stages. Supergaande roept mbo’ers op via de website mensenrechten.nl/ikwildiestage hun ervaring te melden en zich op te geven voor het team dat het College gaat helpen een actieplan op te stellen.

Algemene wet gelijke behandeling

Het College ziet toe op de naleving van de Gelijkebehandelingswetgeving. Deze wetgeving bepaalt dat ongelijke kansen vanwege afkomst of religie bij stage verboden is. Het College oordeelt in individuele gevallen of iemand gediscrimineerd is en werkt in een breder maatschappelijk kader aan oplossingen voor discriminatie en stereotypering op de stage- en arbeidsmarkt.