Minister Asscher geeft gehoor aan oproep College

7 april 2014 - Laatste update 27 januari 2016

Het vinden en behouden van een baan is een flinke uitdaging op de arbeidsmarkt. En helemaal als je zwanger bent. Eind maart jl. deed het College uitspraak in vier zaken over zwangerschaps-discriminatie. De betrokken bedrijven verlengden allen het contract van hun werkneemster niet.

Minister Asscher geeft gehoor aan oproep College

Deze zaken zijn slechts een illustratie van een veelvoorkomend probleem. Regelmatig behandelt het College vragen en verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie. In 2013 ging het om 316 vragen, 44 verzoeken en deed het College in 20 zaken uitspraak. Reden voor het College om een dringend beroep te doen op minister Asscher om zwangerschapsdiscriminatie aan te pakken. De minister gaf nog dezelfde dag gehoor aan de oproep. Hij neemt zwangerschapsdiscriminatie mee in het pakket aan maatregelen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Zwangerschapsdiscriminatie blijft een veel voorkomend probleem in Nederland. Uit onderzoek van het College in 2012 bleek dat ruim 45% van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk. Ook steeg het aantal uitspraken hierover de afgelopen jaren flink. In 2013 initieerde het College de peiling 'Zwanger en Werk: geregeld of gedoe'. Ruim 750 vrouwen deelden hun ervaring met het College.