Oproep aan recensiewebsites horeca: besteed aandacht aan toegankelijkheid

5 oktober 2017 - Laatste update 5 oktober 2017

Het College voor de Rechten van de Mens roept recensie- en reserveringswebsites voor horeca op om informatie te bieden over de toegankelijkheid van restaurants en cafés voor mensen met een beperking. Het College doet deze oproep in het kader van de Week van de Toegankelijkheid, die nog tot en met 7 oktober loopt.

Oproep aan recensiewebsites horeca: besteed aandacht aan toegankelijkheid

Onderzoek van het College laat zien dat er nog veel te winnen valt op het gebied van de toegankelijkheid van de horeca. Zo blijkt dat veel cafés en restaurants een te hoge drempel hebben voor rolstoelers, dat menukaarten niet goed leesbaar zijn en dat er vaak geen aangepaste toiletten zijn. Het College onderzocht de knelpunten die mensen met een beperking ervaren voor de jaarlijkse rapportage over de naleving van het VN-verdrag handicap. Deze komt in december 2017 uit.

Aanjagende rol

Het College denkt dat recensie- en reserveringswebsites voor horeca een aanjagende rol kunnen spelen in het toegankelijker maken van eet- en drinkgelegenheden. Momenteel besteden deze websites nog weinig tot geen aandacht aan toegankelijkheid. Ze zouden bijvoorbeeld ‘Toegankelijkheid’ kunnen opnemen als zoekfilter en/of als beoordelingscriterium naast criteria als ‘Eten’, ‘Bediening’ en ‘Sfeer’.

Door aandacht te besteden aan toegankelijkheid kunnen recensie- en reserveringswebsites ruim drie miljoen mensen met een beperking van dienst zijn. Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College: “Mensen met een beperking moeten volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarbij hoort ook dat zij zelfstandig naar cafés en restaurants kunnen gaan. Recensiewebsites kunnen laten zien welke locaties goed of minder goed toegankelijk zijn. Dat mag ook meewegen in de beoordeling van een horecagelegenheid. Een restaurant kan lekker eten serveren en een mooi interieur hebben, maar als niet iedereen daarvan kan genieten, dan is dat een minpunt.”

De websites IENS.nl en Eet.nu hebben inmiddels al aangegeven in gesprek te willen gaan met het College over mogelijkheden om meer aandacht te geven aan de toegankelijkheid van horecagelegenheden.

VN-verdrag handicap

Op 14 juli 2016 is in Nederland het VN-verdrag handicap in werking getreden. Het College is toezichthouder op de naleving hiervan. Naar aanleiding van het verdrag is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte uitgebreid. Deze wet bepaalt sindsdien dat bedrijven hun goederen en diensten toegankelijk moeten aanbieden. Dat geldt ook voor horecagelegenheden. Zij moeten doeltreffende aanpassingen verrichten als dat nodig is, zoals het uitleggen van een oprijplank voor klanten in een rolstoel. Ook moeten zij hulphonden toelaten.

Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), de Oogvereniging en Stichting Hoormij om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een beperking. Dit jaar staat de week in het teken van manieren om horeca toegankelijk te maken. Het thema is dan ook ‘Aan tafel!’ De week loopt van 2 tot en met 7 oktober. Voor meer informatie kijk op www.weekvandetoegankelijkheid.nl.

Lees de oproep aan recensie- en reserveringswebsites