Privazorg weigert donkerkleurige man

27 juli 2012 - Laatste update 27 januari 2016

PrivaZorg Den Bosch-Oss discrimineert een zelfstandig werkende mannelijke verpleegkundige met een donkere huidskleur. PrivaZorg wilde de man niet inschrijven, zodat zij hem kon inzetten in de thuiszorg. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling.

Privazorg weigert donkerkleurige man

PrivaZorg zou tijdens het kennismakingsgesprek tegen de verpleegkundige gezegd hebben dat het zinloos was om een man met een donkere huidskleur in te schrijven. Later is dit zelfs per e-mail bevestigd aan de man. Zelf ontkent PrivaZorg te hebben gediscrimineerd. Zij zou uitsluitend betwijfelen of het gezien zijn reistijd en reiskosten voor de man wel rendabel was om zich bij het bedrijf in te schrijven. Vervolgens zou de man zelf hebben geconcludeerd dat het geen zin had om zich in te schrijven.

Uit e-mailcontact naderhand blijkt echter dat de verpleegkundige heeft gevraagd naar mogelijkheden om voor PrivaZorg Den Bosch-Oss te werken. PrivaZorg Den Bosch-Oss antwoordde daarop dat een samenwerking voor alle betrokken partijen tot een onbevredigende situatie zou leiden en wenste de man veel succes bij het vinden van passend werk. Door uit te gaan van mogelijk discriminerende wensen van haar cliënten en de man daarom te weigeren discrimineert PrivaZorg.

Bekijk de samenvatting en het oordeel (2012-122)