Recordaantal meldingen zwangerschapsdiscriminatie

20 november 2015 - Laatste update 26 januari 2016

Afgelopen maand deed het College voor de Rechten van de Mens een landelijke oproep om zwangerschapsdiscriminatie te melden. Aan deze oproep hebben vrouwen massaal gehoor gegeven. Dit leidde tot veel discussie in de media en op social media. In de eerste week van de campagne deden maar liefst 300 vrouwen melding bij het College, een recordaantal.

Recordaantal meldingen zwangerschapsdiscriminatie

Het doel van de campagne is om zwangerschapsdiscriminatie te melden en de maatschappelijke discussie te starten, omdat het College de afgelopen jaren heeft gezien dat dit een van de meeste voorkomende discriminatiegronden is. Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens: “Zwangerschapsdiscriminatie is nog steeds een groot probleem in de Nederlandse samenleving, dit blijkt wederom aan het flink aantal meldingen van afgelopen week. Werkgevers realiseren zich onvoldoende dat zij discrimineren als ze een vrouw vanwege haar zwangerschap benadelen.”

Zwangerschapsdiscriminatie

Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of benadelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (45%) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. Jaarlijks zijn dit 65.000 vrouwen. Voor veel vrouwen betekent dit dat hun tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. En dat in een periode waarin financiële zekerheid zo belangrijk voor hen is.Het College maakt zich hard voor gelijke behandeling van zwangere vrouwen en roept hen op om melding te maken van zwangerschapsdiscriminatie.

Melding doen van discriminatie kan via www.mensenrechten.nl/zwanger.

Vanwege een overweldigend hoeveelheid reacties op de campagne duurt het helaas langer dan normaal voordat u een reactie van ons krijgt. Wij doen ons uiterste best om u binnen uiterlijk 14 dagen te beantwoorden.

Over de campagne

Het College voor de Rechten van de Mens voert campagne om ongelijke behandeling zichtbaar te maken en doet een directe oproep om melding te maken van discriminatie. Via aansprekende posters in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, social media, online inzet van display advertising en interactieve video’s wordt men geconfronteerd met situaties die herkenbaar zijn voor veel zwangere vrouwen: ‘Je bent zwanger en vertelt blij het nieuws aan jouw manager. Hoe denk jij dat dit verder gaat?'

De campagne richt zich niet alleen op zwangere vrouwen, de komende weken komen ook andere specifieke doelgroepen aan bod. Discriminatie in het onderwijs en/of op de arbeidsmarkt komt helaas ook vaak voor bij mensen met een fysieke beperking of psychische kwetsbaarheid en jongeren met een niet Nederlands klinkende (achter)naam die een stage zoeken. Ieder van deze doelgroepen kan via een van de op hen toegespitste landingspagina’s melding doen van discriminatie bij het College.