ROC discrimineert student met visuele beperking

1 augustus 2016 - Laatste update 2 augustus 2016
ROC discrimineert student met visuele beperking

Een blinde vrouw is door het ROC Nijmegen ten onrechte geweigerd voor een eenjarige VMBO-t opleiding. De school zegt er het geld of de mensen niet voor te hebben om examens op de vrouw aan te passen, maar onderbouwt dit verder niet. Daarmee discrimineert het ROC de vrouw vanwege haar visuele beperking, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De vrouw (27) wilde zich aanmelden voor een opleiding binnen het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO). Na een gesprek met de vrouw, laat de school per e-mail weten haar niet tegemoet te kunnen komen als er examens en toetsen moeten worden aangepast. De school heeft er het geld en de mensen niet voor. De vrouw voelt zich gediscrimineerd en stapt naar het College.

Het ROC kan niet duidelijk maken welke inzet er van mensen en middelen nodig is, als de vrouw wél toegelaten zou worden. Daarnaast heeft de school geen onderzoek gedaan naar financieringsmogelijkheden. Daarom discrimineert het ROC Nijmegen de vrouw door haar vanwege haar beperking niet toe te laten tot de opleiding. Het ROC heeft inmiddels laten weten in de toekomst kritisch te kijken naar het onderzoek dat de opleiding uitvoert als een persoon met een beperking zich meldt. Ook zal het ROC beter kijken naar financieringsmogelijkheden.

VN-Verdrag handicap

Op 14 juli 2016 trad het VN-Verdrag handicap in Nederland in werking. Het VN-Verdrag handicap versterkt de positie van mensen met een beperking, omdat het bepaalt dat zij gelijke rechten hebben op het gebied van wonen, scholing, vervoer, werk en een aantal andere terreinen. De overheid moet ervoor zorgen dat dit wordt gerealiseerd.

Meer informatie