Seminar ’25 jaar CPT: Ouderen en vrijheidsbeneming’

6 januari 2015 - Laatste update 27 januari 2016
Seminar ’25 jaar CPT: Ouderen en vrijheidsbeneming’

Dinsdag 27 januari organiseert het College voor de Rechten van de Mens in samenwerking met de Inspectie Veiligheid en Justitie het seminar ‘25 jaar CPT: Ouderen en vrijheidsbeneming’. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van het Comité ter Voorkoming van Foltering (CPT) van de Raad van Europa. Het CPT houdt al 25 jaar toezicht op situaties van vrijheidsbeneming in Europa.

De samenleving vergrijst, waardoor steeds meer ouderen zorg nodig hebben. In uiterste gevallen is het mogelijk om ouderen in hun vrijheid te beperken, omdat zij een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De zorgsector heeft hier ervaring mee. Maar is de zorgsector zich er ook van bewust dat mensenrechtennormen hierbij een rol spelen? Ook in de gevangenissen treedt vergrijzing op. Wat betekent dit voor de praktijk van de instellingen waarin zij zich bevinden? Welke waarborgen zijn van toepassing?

Tijdens het seminar gaan de deelnemers in op de situaties van vrijheidsbeneming van ouderen in detentie en in de zorg. Het seminar biedt een platform voor professionals uit beide sectoren om ervaringen en best practices uit te wisselen. Voor meer informatie of om u aan te melden kunt terecht bij Angela Ajodhia: 030-8883888 of a.ajodhia@mensenrechten.nl.