Stichting Respijtzorg Alkmaar weigert een man vanwege hiv-besmetting

6 februari 2012 - Laatste update 27 januari 2016

Stichting Respijtzorg Alkmaar discrimineert een man door hem te weigeren als zorgvrijwilliger omdat hij seropositief is. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Het is in Nederland niet toegestaan om iemand af te wijzen vanwege een chronische ziekte, zoals hiv-besmetting. Ook niet als het gaat om vrijwilligerswerk.

Stichting Respijtzorg Alkmaar weigert een man vanwege hiv-besmetting

De man solliciteert bij Stichting Respijtzorg naar de functie zorgvrijwilliger. Er volgt een sollicitatiegesprek en daarin komt zijn seropositiviteit aan de orde. De stichting en de man spreken af dat hij een dagdeel meedraait, maar daarna belt de stichting om de afspraak af te zeggen. Zij geeft aan meer tijd nodig te hebben om zich te verdiepen in wat de hiv-besmetting betekent voor haar gasten. De man en de stichting hebben hier vervolgens een gesprek over en maken een vervolgafspraak voor de week erop. In de tussentijd kan de stichting dan de kwestie onderzoeken. Maar in het vervolggesprek stelt de stichting geen tijd te hebben gehad voor actie en dat ze heeft besloten de man niet toe te laten als vrijwilliger.

Volgens de stichting is de man niet afgewezen, maar heeft zij meer tijd nodig voor onderzoek. Maar de stichting heeft wel tegen de man gezegd dat zij hem niet als vrijwilliger toe laat. En daarbij is niet aangegeven hoeveel tijd zij nodig heeft voor onderzoek. Ook doet de stichting een beroep op de uitzondering in de wet. Daarin staat dat iemand kan worden afgewezen als dat noodzakelijk is voor de veiligheid en gezondheid. Maar dat beroep is in dit geval onjuist, omdat de stichting zich moet houden aan de Arbo-voorschriften en hygi├źneprotocollen. Als de stichting dat doet is er geen kans op besmetting bij seropositiviteit.

Seropositiviteit is een chronische ziekte. Het is in Nederland niet toegestaan om iemand met een chronische ziekte anders te behandelen dan mensen zonder chronische ziekte. Ook niet als het gaat om vrijwilligerswerk. Seropositiviteit betekent niet dat een sollicitant d├║s ongeschikt is. Alleen als belangrijke taken uit de functie hierdoor niet uitgeoefend kunnen worden bestaan er uitzonderingen. De CGB oordeelt daarom dat Stichting Respijtzorg discrimineert door de man af te wijzen vanwege zijn hiv-besmetting.

Bekijk de samenvatting en het oordeel (2012-20)