TSA Safety Services en Scheldepoort discrimineren vrouw

10 mei 2012 - Laatste update 27 januari 2016

TSA Safety Services discrimineert een werkneemster door haar niet langer voor opdrachtgever Scheldepoort B.V. te laten werken omdat zij vrouw is. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Scheldepoort kon de veiligheid van de vrouw niet garanderen en heeft daarom TSA gevraagd de vrouw van het project te halen. Daardoor maakt ook Scheldepoort zich schuldig aan discriminatie.

TSA Safety Services en Scheldepoort discrimineren vrouw

Scheldepoort verricht reparatiewerkzaamheden aan een schip en maakt hierbij gebruik van onderaannemer TSA Safety Services. De werkneemster stelt dat zij na anderhalf uur niet meer op dit project van Scheldepoort mocht werken omdat zij vrouw is en haar veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Er werken op de schepen veel mannen die lang van huis zijn. De kans op afleiding door vrouwen is daardoor te groot om nog veilig te kunnen werken. Andere vrouwen op het project werken alleen aan wal. Volgens Scheldepoort is de vrouw niet vanwege haar vrouw zijn weggestuurd, maar omdat zij niet goed functioneerde.

De Commissie oordeelt dat het onwaarschijnlijk is dat Scheldepoort binnen een tijdbestek van anderhalf uur: heeft vastgesteld dat de vrouw niet goed functioneert, dit met TSA heeft overlegd en deze mededeling via de voorman van TSA aan de vrouw is overgebracht. Daarbij heeft de voorman op zitting verklaard dat de werkneemster inderdaad vanwege haar vrouw zijn van het project is gehaald. Daarnaast heeft de werkneemster bij eerdere projecten van Scheldepoort altijd goed gefunctioneerd. Door de werkneemster van het project te halen omdat zij vrouw is discrimineren beide bedrijven.

Bekijk de samenvattingen en de oordelen (2012-81 & 2012-82)