Univé past geslachtsregistratie aan

18 maart 2014 - Laatste update 27 januari 2016

Een recent oordeel van het College voor de Rechten van de Mens luidde dat Univé een transseksuele vrouw discrimineert door haar als man te blijven registreren. Als gevolg hiervan past Univé op korte termijn haar computersysteem aan. Daardoor kan Univé gegevens van een klant ontkoppelen van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Ze kan de sekseaanduiding wijzigen en haar verzekerden aanspreken met de gewenste aanhef.

Univé past geslachtsregistratie aan

'De nadelen die deze aanpassing met zich meebrengen wegen niet op tegen de gewenste voordelen,' schrijft Univé in haar brief aan het College. Zo moeten transgenders, bij wie de geslachtsaanduiding is aangepast en wiens klantdossier daarom is losgekoppeld van de GBA, zelf adreswijzigingen doorgeven. Verder kan het gebeuren dat als er geslacht specifieke controles plaatsvinden bij het verwerken van declaraties, deze in eerste instantie nog tot een afwijzing kunnen leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een transman, die met het wensgeslacht staat geregistreerd, die een vruchtbaarheidsbehandeling (sterilisatie) declareert. Of een transvrouw die epileersessies of een pruik declareert.

Het College heeft met instemming kennis genomen van de brief. De loskoppeling doet recht aan transgenders in afwachting van de wetswijziging GBA. Die gaat naar verwachting per 1 juli 2014 in.

Lees meer over deze zaak