Veolia Transport Limburg discrimineert reizigster in rolstoel

28 april 2014 - Laatste update 27 januari 2016
Veolia Transport Limburg discrimineert reizigster in rolstoel

Reizen met het openbaar vervoer is knap lastig als je een beperking hebt. Gelukkig wordt het openbaar vervoer steeds toegankelijker. Sinds 2012 moeten bussen en metro’s toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat vervoerders zich niet altijd aan de nieuwe regels houden blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelt dat Veolia Transport Limburg een reizigster discrimineert doordat chauffeurs niet helpen bij het bedienen van uitklapplanken en omdat elektrische uitschuifplanken vaak niet werken. Toegankelijk openbaar vervoer valt onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Mansveld. Het College doet dan ook een dringend beroep op de staatssecretaris om Veolia aan te spreken op zijn plichten en om na te gaan of dit probleem ook voorkomt bij andere vervoerders.

De vrouw gebruikt een rolstoel en reist bijna dagelijks met de bussen van Veolia. Sommige bussen hebben een handmatig bediende uitklapplank en andere bussen een elektrische uitschuifplank. De vrouw kan vanuit haar rolstoel de handmatige uitklapplank niet zelf bedienen en de elektrische uitschuifplanken zijn vaak stuk. De buschauffeurs helpen haar niet bij het in- en uitstappen, omdat de geldlade dan onbeheerd is. Ook rijdt de bus dan niet meer op tijd. Als oplossing voor het probleem biedt Veolia de mogelijkheid een begeleider mee te nemen. Daarnaast zorgt Veolia voor vervoer als zij zich een uur van te voren aanmeldt. Toch voldoen de oplossingen van Veolia niet aan de eisen van de gelijkebehandelingswetgeving. Die verplichten Veolia om het busvervoer zodanig te regelen dat een reiziger met een beperking zelfstandig reizen kan. Van een chauffeur mag worden verwacht dat die een reiziger een handje helpt.

Toegankelijk openbaar vervoer

De afgelopen jaren zijn bussen, bushaltes, treinen, stations, trams en metro's toegankelijker geworden. Toch zijn veel onderdelen van het openbaar vervoer nog niet aangepast. Reizigers met een rolstoel kunnen niet overal zelfstandig vanaf het perron een trein, tram of bus inkomen. En reisinformatie bereikt veel mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking niet. Omdat het gaat om veel voorzieningen past de overheid het openbaar vervoer aan in termijnen tot 2030.

Lees de samenvatting en het oordeel (2014-50)