Vrouw in rolstoel gediscrimineerd door busvervoerder

18 november 2016 - Laatste update 18 november 2016

Vervoerder Arriva heeft een vrouw die afhankelijk is van een rolstoel gediscrimineerd door haar de bus niet in- en uit te helpen. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld.

Vrouw in rolstoel gediscrimineerd door busvervoerder

De vrouw is buitenshuis afhankelijk van een rolstoel en reist met een regiobus tussen Utrecht en Breda. Deze bus is verhoogd, waardoor de vrouw om de bus in- en uit te kunnen afhankelijk is van een rolstoellift. Op verschillende ritten met deze bus, kon zij echter geen gebruik maken van de rolstoellift in de bus. Tijdens een rit werkte de lift niet, tijdens een andere rit wist de chauffeur niet hoe hij de lift moest bedienen. De vrouw moest toen zelf met hulp van medepassagiers de bus in- en uitklimmen.

Wetgeving

Volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) moeten busmaatschappijen ervoor zorgen dat het openbaar vervoer toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. De aanwezigheid van een rolstoellift in een bus met een hoge instap, is daar een voorbeeld van. Ook hulp van een chauffeur kan daarbij horen. Als buspersoneel kan zien dat een passagier vanwege zijn functiebeperking behoefte heeft aan hulp, moet die hulp verleend worden. Alleen als de reguliere werkzaamheden het in een bepaalde situatie niet toelaten, kan daarvan af worden gezien.

Oordeel

Het College stelt vast dat de buschauffeur de vrouw had moeten helpen bij het in- en uitstappen. Dat heeft hij niet gedaan. Het College oordeelt daarom dat Arriva de vrouw heeft gediscrimineerd. Het uitgangspunt van de WGBH/CZ is dat mensen met een beperking ‘zelfstandig en onbelemmerd’ gebruiken moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. Door medepassagiers te laten helpen, wordt hier niet aan voldaan.

Klachten

Mensen met een beperking kunnen bij het College voor de Rechten van de Mens ook terecht met zaken die gaan over ongelijke behandeling in het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld als het gaat om ontoegankelijke bussen of metro's of bij het kopen van een kaartje.

Oordelen

Oordeelnummer 2016-120