Willekeurige regels Utrechtse nachtclub leiden tot discriminatie

29 september 2011 - Laatste update 27 januari 2016

Uitgaansgelegenheid Havana Utrecht heeft twee Spaanssprekende mannen gediscrimineerd door hen de toegang te weigeren tot haar nachtclub. Dit blijkt uit oordeel 2011-133 van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Willekeurige regels Utrechtse nachtclub leiden tot discriminatie

De twee mannen stonden in de rij te wachten toen de portier hen de toegang weigerde. Hij vertelde eerst dat het binnen te vol was en vervolgens zei hij dat ze niet naar binnen mochten omdat hij hen niet kende. Volgens de mannen stonden er voor hen in de rij vier Nederlands uitziende meisjes die wel naar binnen mochten. Ook na hen werden andere mensen ook toegelaten. Omdat de mannen Spaans tegen elkaar praatten, en Engels tegen de portier, kon die weten dat de mannen van buitenlandse afkomst waren.

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) oordeelt dat Havana Utrecht discrimineerde door de mannen de toegang te weigeren. Het deurbeleid van Havana Utrecht is niet inzichtelijk en laat daardoor ruimte voor willekeur. Juist omdat willekeur op de loer ligt is het van belang om een deurbeleid te hebben dat discriminatie uitsluit. Dat beleid moet duidelijk zijn voor alle gasten en systematisch worden toegepast.

Bekijk de samenvatting en het oordeel op deze website (2011-133).