Zonder werk door kanker

26 februari 2015 - Laatste update 27 januari 2016

De diagnose kanker is voor veel mensen een heftige boodschap waarmee een onzekere tijd aanbreekt. En het maakt het er zeker niet makkelijker op als je werkgever vanwege die ziekte je contract beëindigt. Dit overkwam een werknemer van Medico-Care toen er lymfeklierkanker bij hem werd geconstateerd. De man legde de zaak voor aan het College voor de Rechten van de Mens, die oordeelt dat hier sprake is van discriminatie. Iemands contract beëindigen vanwege een chronische ziekte als kanker is namelijk niet toegestaan.

Zonder werk door kanker

De man werkte als inkoper/planner bij Medico-Care. Kort na zijn ziekmelding kreeg hij te horen dat zijn contract werd beëindigd. Volgens Medico-Care vanwege de gevolgen van zijn ziekte. De man zou Quality manager worden, zodra de huidige manager met pensioen ging. Maar door de ziekte kon het bedrijf niet beoordelen of de man geschikt was voor die functie. Verder stelt Medico-Care dat zij de extra kosten voor vervangen niet konden dragen.

Het College constateert dat zowel het niet goed kunnen beoordelen van de geschiktheid van de man als het maken van dubbele kosten onlosmakelijk verbonden zijn met de chronische ziekte van de man. Daarom oordeelt het College dat Medico-Care de man discrimineerde door zijn contract niet te verlengen.

Lees de samenvatting en het oordeel 2015-17