podcast_hetvraagstuk

Podcast Het Vraagstuk

Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? In Het Vraagstuk gaat David Achter de Molen op zoek naar antwoorden op urgente vraagstukken over jouw mensenrechten.

Introductie: Het Vraagstuk

Een onderzoekende podcast van het College voor de Rechten van de Mens waar we bij Collegeleden en experts om helderheid vragen. Over de coronamaatregelen, gevaren van algoritmes, participatie van mensen met een beperking en meer.


Aflevering #1: Kunnen computers discrimineren?

Algoritmes bepalen steeds meer het dagelijks leven: films, muziek, media, en zelfs de keuze voor de beste sollicitant wordt voor een groot deel overgelaten aan zelflerende systemen. Zijn de keuzes die een computer maakt altijd zo zuiver als je zou verwachten?

In aflevering #1 onderzoekt David Achter de Molen of computers, beter gezegd data en algoritmes, kunnen discrimineren bij sollicitaties. Hij spreekt met Collegelid Quirine Eijkman, Bram den Hartog van Inspectie SZW en Vincent Slot van Textkernel.Deze aflevering met het vraagstuk 'Kunnen computers discrimineren?' staat ook op Apple Podcasts. Daarnaast is een transcript van deze aflevering beschikbaar voor mensen met een auditieve beperking.  

Meer weten? In deze video over sollicitaties leggen we in één minuut uit hoe het gebruik van algoritmes kan leiden tot discriminatie en hoe werkgevers dit kunnen voorkomen. In ons onderzoek 'Als computers je cv beoordelen, wie beoordeelt dan de computers?' vind je meer over de kansen en risico's van algoritmes bij sollicitaties met diverse praktijkvoorbeelden.

Volgende afleveringen niet missen?

Elke maand verschijnt op deze pagina een nieuw antwoord op een urgent vraagstuk. Abonneer op Spotify en Apple Podcasts of volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en Instagram voor nieuwe afleveringen.

Als je ervoor kiest om naar onze podcast te luisteren, kunnen jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy beleid van ACast, Spotify en Apple Podcasts. Bekijk voor meer informatie het privacy beleid van ACastSpotify en Apple Podcasts.
 

Deel bericht