podcast_hetvraagstuk

Podcast Het Vraagstuk

Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In Het Vraagstuk gaat David Achter de Molen op zoek naar antwoorden op complexe vraagstukken over jouw mensenrechten.

Introductie: Het Vraagstuk

Een onderzoekende podcast van het College voor de Rechten van de Mens waar we bij Collegeleden en experts om helderheid vragen. Over de impact van de coronamaatregelen, risico's en kansen van algoritmes, participatie van mensen met een beperking en meer.

Aflevering #1: Kunnen computers discrimineren?

Algoritmes bepalen steeds meer het dagelijks leven: films, muziek, media, en zelfs de keuze voor de beste sollicitant wordt voor een groot deel overgelaten aan zelflerende systemen. Zijn de keuzes die een computer maakt altijd zo zuiver als je zou verwachten?

In aflevering #1 onderzoekt David Achter de Molen of computers, beter gezegd data en algoritmes, kunnen discrimineren bij sollicitaties. Hij spreekt met ondervoorzitter Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens, Bram den Hartog van Inspectie SZW en Vincent Slot van Textkernel.Bekijk het transcript van deze aflevering voor mensen met een auditieve beperking.

Meer weten? In deze video over sollicitaties leggen we in één minuut uit hoe het gebruik van algoritmes kan leiden tot discriminatie en hoe werkgevers dit kunnen voorkomen. In ons onderzoek 'Als computers je cv beoordelen, wie beoordeelt dan de computers?' vind je meer over de kansen en risico's van algoritmes bij sollicitaties met diverse praktijkvoorbeelden.

Aflevering #2: Zijn de coronamaatregelen wel eerlijk naar jongeren?

Met de nieuwe lockdown wordt iedereen op de proef gesteld en sommige groepen worden harder geraakt dan anderen. Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren? En zijn deze wel eerlijk? 

In aflevering #2 onderzoekt David Achter de Molen de impact van de coronamaatregelen op de vrijheden, mentale gezondheid en inspraak van jongeren. Hij spreekt met voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens, woordvoerder Talitha Muusse van Coalitie Y en voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz.

Bekijk het transcript van deze aflevering voor mensen met een auditieve beperking.

Meer weten? Lees meer over de inperking van de vrijheidsrechten door de coronamaatregelen in ons dossier 'Coronavirus en mensenrechten' .

Volgende afleveringen niet missen?

Elke maand verschijnt op deze pagina een nieuw antwoord op een complex vraagstuk. Abonneer op Spotify en Apple Podcasts of volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en Instagram voor nieuwe afleveringen.

Als je ervoor kiest om naar onze podcast te luisteren, kunnen jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy beleid van ACast, Spotify en Apple Podcasts. Bekijk voor meer informatie het privacy beleid van ACastSpotify en Apple Podcasts.
 

Deel bericht