podcast_hetvraagstuk

Podcast Het Vraagstuk

Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In Het Vraagstuk gaat David Achter de Molen op zoek naar antwoorden op complexe vraagstukken over jouw mensenrechten.

Introductie: Het Vraagstuk

Een onderzoekende podcast van het College voor de Rechten van de Mens waar we bij Collegeleden en experts om helderheid vragen. Over de impact van de coronamaatregelen, risico's en kansen van algoritmes, participatie van mensen met een beperking en meer.

Aflevering #1: Kunnen computers discrimineren?

Algoritmes bepalen steeds meer het dagelijks leven: films, muziek, media, en zelfs de keuze voor de beste sollicitant wordt voor een groot deel overgelaten aan zelflerende systemen. Zijn de keuzes die een computer maakt altijd zo zuiver als je zou verwachten?

In aflevering #1 onderzoekt David Achter de Molen of computers, beter gezegd data en algoritmes, kunnen discrimineren bij sollicitaties. Hij spreekt met ondervoorzitter Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens, Bram den Hartog van Inspectie SZW en Vincent Slot van Textkernel.Bekijk het transcript van deze aflevering voor mensen met een auditieve beperking.

Meer weten? In deze video over sollicitaties leggen we in één minuut uit hoe het gebruik van algoritmes kan leiden tot discriminatie en hoe werkgevers dit kunnen voorkomen. In ons onderzoek 'Als computers je cv beoordelen, wie beoordeelt dan de computers?' vind je meer over de kansen en risico's van algoritmes bij sollicitaties met diverse praktijkvoorbeelden.

Aflevering #2: Zijn de coronamaatregelen wel eerlijk naar jongeren?

Met de nieuwe lockdown wordt iedereen op de proef gesteld en sommige groepen worden harder geraakt dan anderen. Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren? En zijn deze wel eerlijk? 

In aflevering #2 onderzoekt David Achter de Molen de impact van de coronamaatregelen op de vrijheden, mentale gezondheid en inspraak van jongeren. Hij spreekt met voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens, woordvoerder Talitha Muusse van Coalitie Y en voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz.

Bekijk het transcript van deze aflevering voor mensen met een auditieve beperking.

Meer weten? Lees meer over de inperking van de vrijheidsrechten door de coronamaatregelen in ons dossier 'Coronavirus en mensenrechten' .

Aflevering #3: Hoe toegankelijk is ons stemhokje?

Is ons stemhokje toegankelijk voor mensen met een beperking? En wat is de invloed van de coronamaatregelen op deze toegankelijkheid? In aflevering #3 van onze podcast ‘Het Vraagstuk’ vraagt presentator David Achter de Molen een collegelid en experts om helderheid.

Met de verkiezingen in aantocht gaat David in gesprek met collegelid Marjolein Swaanenburg-van Roosmalen van het College voor de Rechten van de Mens, Burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve als dossierhouder verkiezingen bij de VNG en Wendela Oskam, ervaringsdeskundige en stembureauvoorzitter, over hoe de toegankelijkheid is geregeld voor mensen met een beperking

Bekijk het transcipt van deze aflevering voor mensen met een auditieve beperking.

Meer weten? Lees meer over de toegankelijkheid van verkiezingen in ons dossier  'Het VN-Verdrag handicap en de verkiezingen'. Het stemrecht van jongeren staat ook onder druk. Hierom was het stemrecht van jongeren in 2020 het thema van de jaarlijkse MensenrechtenMens-titel van het College. Lees hier meer over MensenrechtenMens 2020 en hier meer over stemrecht als mensenrecht. Lees hier het artikel dat Wendela benoemt; 'Toegankelijk stemmen, daar komt wat bij kijken'.

Aflevering #4: Voorkeursbeleid voor vrouwen op de arbeidsmarkt

Iedereen verdient een eerlijke kans op een baan. Hoe lossen wij ongelijkheid op de arbeidsmarkt op? En mag je vrouwen voortrekken om een mannenbolwerk te doorbreken? In aflevering #4 van onze podcast 'Het Vraagstuk' vraagt presentator David Achter de Molen een collegelid en experts om helderheid.

In aflevering #4 gaat David in gesprek met ondervoorzitter Jan-Peter Loof van het College voor de Rechten van de Mens, Chief Diversity Officer Evangelia Demerouti en fellow van het ICF-programma Maureen van Einatten van TU Eindhoven over gelijke kansen op de arbeidsmarkt en ervaringen met voorkeursbeleid voor vrouwen.

Bekijk het transcript van deze aflevering voor mensen met een auditieve beperking. Lees meer over voorkeursbeleid voor vrouwen in onze factsheet Voorkeursbeleid voor vrouwen bij arbeid: informatie voor werkgevers.

Volgende afleveringen niet missen?

Elke maand verschijnt op deze pagina een nieuw antwoord op een complex vraagstuk. Abonneer op Spotify en Apple Podcasts of volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en Instagram voor nieuwe afleveringen.

Als je ervoor kiest om naar onze podcast te luisteren, kunnen jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy beleid van ACast, Spotify en Apple Podcasts. Bekijk voor meer informatie het privacy beleid van ACastSpotify en Apple Podcasts.
 

Deel bericht