Solliciteren

Er is geen mogelijkheid voor martijn om hier te werken

Helaas heb jij het juiste antwoord gegeven. Martijn solliciteerde op een baan die hem op het lijf geschreven is, maar het bedrijf waar hij solliciteert is niet ingesteld op iemand met een fysieke beperking. Ook willen ze geen aanpassingen maken om het voor Martijn wél mogelijk te maken om bij het bedrijf te werken. Voor Martijn is dat een structureel probleem, want hoe enthousiast en geschikt hij ook is, hij kan al een lange tijd geen passende baan vinden. Arbeidsparticipatie bij mensen met een fysieke beperking is laag: bij mensen met een lichte beperking gaat het om 60%, tegenover slechts 31% bij mensen met een ernstige beperking (CBS). Het niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt is net als bij Martijn voor velen van hen geen eigen keuze: van de niet-werkenden met een lichamelijke beperking zegt ruim 40% graag te willen werken.

In deze situatie is er sprake van ongelijke behandeling. Als Martijn niet lichamelijk beperkt zou zijn, zou hij wellicht wel de baan aangeboden gekregen hebben.

Wist je dat dit bij de wet verboden is? In Nederland hebben mensen met een fysieke beperking recht op gelijke behandeling op de arbeidsmarkt, zo stelt de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Maak jij een soortgelijke situatie mee, of zie je iemand in jouw omgeving die ongelijk wordt behandeld door zijn of haar fysieke beperking? Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je op deze pagina melding maken van deze discriminatie!

Deel bericht