Vacature Interim Verandermanager en Teamleider Juridische Administratie

Het College voor de Rechten van de Mens is op zoek naar een nieuwe collega met ervaring in het aansturen van verandertrajecten, kennis van verandermanagement en kennis van digitalisering van werkprocessen. Ben jij iemand met een uitstekende sociale antenne die in staat is om teamgevoel te creëren? Ben jij een enthousiaste verbinder, liefst met een juridische achtergrond, en wil jij jouw kwaliteiten inzetten om mensenrechten in Nederland te helpen belichten, beschermen en bevorderen? Lees dan verder.

Het College voor de Rechten van de Mens is hét Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in zowel Europees als Caribisch Nederland. Daartoe voert het College de taken uit die bij de Wet College voor de Rechten van de Mens zijn opgedragen. Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert mensenrechteneducatie. Daarnaast oordeelt het College in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Het College houdt tevens toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt geïmplementeerd.

Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie, in de zin dat er spreiding is van maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergronden, deskundigheid en disciplines.

De afdeling

De afdeling Front Office en Oordelen houdt zich onder andere bezig met het oordelenproces. Mensen kunnen een verzoek om een oordeel indienen bij het College als zij zich gediscrimineerd voelen in bepaalde gevallen zoals in de wet omschreven. Er volgt dan een juridische procedure, meestal met een zitting. Tenslotte wordt er een oordeel (niet-bindende uitspraak) geveld. Deze procedure wordt administratief ondersteund door een team van vijf administratief medewerkers en een coördinator. Voor dit team zoeken wij een interim teamleider die een tweeledige opdracht krijgt:

 1. Optimaliseren en digitaliseren van de administratieve juridische processen
 2. Leidinggeven aan het team (administratief medewerkers en coördinator)

De opdracht nader toegelicht

1. Optimaliseren en digitaliseren van de administratieve juridische processen

In 2021 heeft een organisatieadviesbureau de werkzaamheden van het team Administratie doorgelicht. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen van dit bureau zijn:

 • De huidige vorm van hybride werken (deels papieren dossiers, deels digitalisering) leidt tot veel inefficiënties;
 • De randvoorwaarden van de werkprocessen kunnen verbeterd worden, met name door over te stappen op volledige digitalisering;
 • Het oude digitale systeem functioneert niet voldoende, maak een keuze voor een nieuw systeem en implementeer dat;
 • Binnen het team: buig de hoge uitstroom van de administratief medewerkers om door onder andere taak- en rolverdeling aan te passen en te kijken naar loopbaanwensen;
 • Kijk ook naar de samenwerking tussen dit team en andere teams binnen de organisatie: ook daar zijn efficiëntieslagen te maken.

2. Leidinggeven aan het team (administratief medewerkers en coördinator)

Als Teamleider val je hiërarchisch onder de Manager van de afdeling Front Office en Oordelen. Je bent functioneel leidinggevende van het team Administratie. De coördinator van het team is verantwoordelijk voor het verdelen van de dagelijkse werkzaamheden. De teamleider is verantwoordelijk voor:

 • Het werkoverleg van het team;
 • De planning en kwaliteit van de werkzaamheden;
 • De bezetting van het team rond maken door het werven van nieuwe administratief medewerkers, en het opstarten van teambuilding;
 • De bezetting, de verlof- & vakantieplanning van het team;
 • Het leveren van input aan de manager voor functioneringsgesprekken;
 • Het signaleren van knelpunten en mogelijkheden tot verbetering van de kwaliteit van het administratieve werk en het doen van voorstellen voor het oplossen daarvan.

Onze nieuwe collega heeft:

 • Academisch werk- en denkniveau; bij voorkeur juridische achtergrond;
 • Aantoonbare succesvolle ervaring in het aansturen van verandertrajecten, kennis van verandermanagement;
 • Kennis van digitalisering van werkprocessen;
 • Kennis van ondersteunende juridische procesgang in het algemeen en complexe administratieve processen met juridische dossiers in het bijzonder;
 • Ervaring met complexe werkprocessen en workflows;
 • Leidinggevende ervaring waaronder ervaring met planning van werkzaamheden, bezetting, functioneringsgesprekken, werving & selectie;
 • Iemand met een uitstekende sociale antenne, in staat om teamgevoel te creëren, een enthousiaste verbinder;
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal en basiskennis van de Engelse taal;
 • Bij voorkeur woonachting in omgeving van Utrecht: omdat de werkzaamheden nog grotendeels bestaan uit het maken van fysieke dossiers is aanwezigheid op kantoor in Utrecht een vereiste. Thuiswerken is nog niet mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een tijdelijke opdracht voor de duur van minimaal 6 maanden. Uitloop met een paar maanden is mogelijk. We kunnen de overeenkomst op verschillende manieren aangaan: freelance (overeenkomst van opdracht), via een uitzendbureau/detachering of door middel van een tijdelijke arbeidsovereenkomst (schaal 12 CAO-Rijk). We zoeken iemand die 32 tot 36 uur per week beschikbaar is en  in ieder geval op woensdag kan werken. Start per zo spoedig mogelijk.

Sollicitatieprocedure

Reacties (sollicitatiebrief, cv, voorstellen van kandidaten) kunnen naar sollicitatie@mensenrechten.nl. Stuur je reactie zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 30 november. Je brief wordt direct in behandeling genomen, dus reageer snel.

Meer informatie

Wil je meer weten over de functie? Meer informatie bij Joke Rijkes, manager afdeling Front Office en Oordelen of bij de afdeling HR, bereikbaar via ons algemene telefoonnummer of via hrm@mensenrechten.nlOnderwerpen

vacature