‘Zonder corona zouden ze mijn contract hebben verlengd’

De coronacrisis grijpt diep in op de Nederlandse arbeidsmarkt. Mensen werken vanuit huis of lopen juist risico’s op besmetting met het coronavirus omdat thuiswerken niet mogelijk is. Voor sommige mensen heeft de crisis geleid tot verhoogde werkdruk. Bijvoorbeeld omdat collega’s uitvielen door ziekte, omdat zij werk- en zorgtaken moesten combineren, of doordat er ineens heel veel meer werk was. Anderen verloren hun werk, waarbij zij risico lopen om langdurig werkloos te worden en in armoede te belanden.

Het College sprak met verschillende mensen die de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt aan de lijven hebben ondervonden. Lees hier hun verhaal.

Deze interviews zijn ook te vinden in de Jaarlijkse rapportage mensenrechten in Nederland 2020 (pdf)

‘Ik ben nog steeds onzeker over wat ik de komende maanden aan inkomsten kan verwachten’

In 2020 waagde Dore (35) vanuit haar vaste baan de sprong in het diepe. Ze startte haar eigen bedrijf als yoga- en meditatiedocent en coach. Maar haar klussen kwamen bijna onmiddellijk stil te liggen als gevolg van de coronacrisis. Ook een nieuwe baan lag niet voor het oprapen. ‘Ik heb veel wakker gelegen.’

Lees het interview met Dore.

‘Ze hadden al genoeg stagiairs. Misschien in april, zeiden ze, maar ik heb niks meer gehoord’

Stage lopen in coronatijd was het afgelopen schooljaar voor zo’n 20.000 mbo-studenten niet mogelijk. Velen liepen daardoor een vorm van vertraging op. Dat geldt ook voor Noëlle, Fae, Melissa en Rumeysa, leerlingen van de opleiding maatschappelijke zorg van ROC Nijmegen. Om de achterstanden enigszins op te vangen, zette hun school een praktijkleercentrum op. ‘Het is fijn dat je in ieder geval íets kunt doen.’

Lees het interview met studenten van het ROC Nijmegen.

‘Zonder corona zouden ze mijn contract verlengd hebben’

Eva (38) is slechthorend. Ondanks haar brede ervaring heeft ze vaak moeite een baan te vinden op haar niveau. Aan arbeidsbemiddelaars moet ze elke keer uitleggen wat ze met haar beperking wél en niet kan. Na lang zoeken vond ze een fijne baan als klantcontactmedewerker bij een bank. Maar door corona raakte ze die baan weer kwijt.

Eva is een gefingeerde naam

Lees het interview met Eva.

‘Uit vrees voor corona mocht ik van mijn werkgeefster niet naar buiten’

Nadat haar asielaanvraag was afgewezen, stond de Cubaanse Susan (31) op straat. Ze vond werk: koken, schoonmaken en babysitten bij een vrouw bij wie ze kon inwonen. Maar tijdens de coronacrisis werd haar opdrachtgeefster steeds onredelijker. Uiteindelijk verbood ze het Susan helemaal om naar buiten te gaan.  

Susan is een gefingeerde naam

Lees het interview met Susan.