Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

Bij het College voor de Rechten van de Mens werken negen Collegeleden en ongeveer 100 betrokken professionals met zeer uiteenlopende expertise, zoals programmamanagers, beleidsadviseurs, juristen, onderzoekers, communicatieadviseurs en financieel, ICT- en facilitair medewerkers.

Mensenrechten. Waar denk jij dan aan?  
Waarschijnlijk aan misstanden in landen ver weg. Maar ook in Nederland staan mensenrechten onder druk.   

In deze video laten we je zien waarom mensenrechten ook over jou gaan. En wat het College voor de Rechten van de Mens doet om jouw mensenrechten te beschermen.

De bescherming van mensenrechten is belangrijk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen.  
Een samenleving waarin mensen zich vrij en veilig voelen, en gelijke kansen hebben. 

Precies, en je zou zeggen dat niemand jouw mensenrechten van je kan afnemen, want die heb je omdat je mens bent. Als mens heb je het recht om naar school te gaan, het recht op werk, en het recht op zorg als je ziek bent. 

Deze mensenrechten zijn in 1948 opgeschreven, in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Deze verklaring is ondertekend door landen van over de hele wereld, ook door Nederland.  

1948!? Mensenrechten worden dus al heel lang erkend en beschermd. Dat is een goede zaak!   

Zeker, maar tóch gaat het nog niet altijd goed.  
Soms worden mensenrechten geschonden of staan ze onder druk. Ook in Nederland: 

Als vrouwen met dezelfde baan minder verdienen dan mannen, bijvoorbeeld. 
Als jongeren geen stageplek kunnen krijgen vanwege hun naam. Of als mensen met een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.   

Het College voor de Rechten van de Mens is opgericht om erop te letten dat de mensenrechten goed beschermd worden, en om erover te vertellen. In Nederland én in Caribisch Nederland.  

We luisteren naar iedereen in onze samenleving: wat gaat er goed en wat gaat er niét goed? We doen onderzoek en adviseren de regering en het parlement. Ook rapporteren we aan internationale organisaties, zoals de VN.

Het College is een plek waar je je recht kan halen. We oordelen over individuele discriminatieklachten en geven voorlichting, omdat het belangrijk is dat mensen weten wat hun rechten zijn. 

Dus: heb jij een vraag over mensenrechten? 
Wij kunnen je verder op weg helpen.  
Ja. En als je denkt dat je bent gediscrimineerd kun je ook bij ons terecht. Wij onderzoeken dan of dat inderdaad zo is, en doen daar een gezaghebbende uitspraak over.  

Mensenrechten zijn er voor iedereen. 
Dus ook voor jou. 

Organisatiestructuur

De organisatie wordt aangestuurd door de Collegeleden. Deze worden geadviseerd door de Raad van Advies. Onder de Collegeleden functioneert de directeur, Wilco de Jonge, die het bureau aanstuurt. 

Collegeleden

De Collegeleden zijn verantwoordelijk voor de missie, visie, strategie en het beleid van het College. Voorzitter van het College is Jacobine Geel. De leden bestaan uit mensen met verschillende werkervaring, kennis en maatschappelijke achtergrond en worden door de Koning benoemd.  

Leer onze Collegeleden kennen

Raad van Advies

De Raad van Advies  adviseert de Collegeleden elk jaar over het beleidsplan. Ook adviseert de raad de minister van Justitie en Veiligheid over de benoeming van de leden en de plaatsvervangende leden van het College. Vaste leden van de Raad van Advies zijn de Nationale ombudsman, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens en de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.   

Leer onze Raad van Advies kennen

Bureau

Het bureau zorgt voor onder andere voorlichting, onderzoek, advies, de behandeling van oordelen en het functioneren van de organisatie. Het bureau bestaat uit vier afdelingen:

  • Oordelen behandelt verzoeken om een oordeel, organiseert zittingen en oordeelt in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd. Bekijk onze oordelen
  • Onderzoek en Advies verricht onderzoek, adviseert regering en parlement en rapporteert aan internationale mensenrechteninstituten. Bekijk onze publicaties en thema's
  • Communicatie en Publiekscontacten verzorgt eerstelijns contact, communicatie, woordvoering, trainingen en educatie.Bekijk onze voorlichting
  • Bedrijfsvoering faciliteert het College en bureau op het gebied van personeel, financiën, administratie, secretariaat, ICT en huisvesting.
Beeld: ©College voor de Rechten van de Mens

Ministeriële verantwoordelijkheid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is beheerdepartement en verzorgt de basisfinanciering. Ook de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken dragen aan de financiering bij. Het College is een zelfstandig bestuursorgaan en binnen de kaders van de Wet College voor de Rechten van de Mens onafhankelijk in de zaken die het oppakt en de besteding van het budget. 

Geschiedenis 

Het College opende in 2012 zijn deuren en nam toen de taken van de Commissie Gelijke Behandeling over. In 2014 werd het College door de Verenigde Naties (VN) geaccrediteerd met de zogeheten A-status. Dit betekent dat het College volwaardig kan deelnemen aan overleggen binnen de VN-Mensenrechtenraad en andere toezichthoudende organen van de VN.