Juridisch Beleidsadviseur Caribisch Nederland (32 tot 36 uur)

Heb je kennis van en aantoonbare binding met Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba)? Heb je affiniteit met mensenrechten en gelijke behandeling? Kan jij goed nieuw ontwikkelde projecten ondersteunen? Dan zijn we op zoek naar jou in de rol van juridisch beleidsadviseur Caribisch Nederland.

Wie zijn wij?

Het College voor de Rechten van de Mens is het Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in Europees en Caribisch Nederland. Daartoe voert het College de taken uit die bij de Wet College voor de Rechten van de Mens zijn opgedragen.

Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert mensenrechteneducatie. Daarnaast oordeelt het College in Europees Nederland in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Het College houdt tevens toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt geïmplementeerd en richt zich als Nationaal Preventief Mechanisme (NPM) op het voorkomen van onmenselijke behandeling en bestraffing in situaties van vrijheidsbeneming.

Caribisch Nederland

Het mandaat van het College aangaande Caribisch Nederland omvat taken gerelateerd aan voorlichting, aansporing, onderzoek en advies. Met de integrale invoering van de gelijkebehandelingswetgeving in Bonaire, Sint-Eustatius en Saba wordt het mandaat van het College uitgebreid: naast de voorlichtende, aansporende, onderzoeks- en adviserende taken zal er ook een oordelende taak bijgekomen op het gebied van gelijke behandeling. Het College zal dan ook discriminatieklachten (verzoeken om een oordeel) uit Caribisch Nederland in behandeling kunnen nemen.

De huidige ontwikkelingen op het gebied van gelijke behandelingswetgeving in Caribisch Nederland bieden een bijzondere en waardevolle gelegenheid voor het College om haar werkzaamheden in Caribisch Nederland verder te intensiveren, met name daar waar die het recht op gelijke behandeling en non-discriminatie betreft.

Hiervoor zoeken wij een juridisch beleidsadviseur die het Caribisch Nederland team komt versterken.

Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie, in de zin dat er spreiding is van maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergronden, deskundigheid en disciplines. Kandidaten met een beperking en kandidaten met een migratieachtergrond moedigen wij in het bijzonder aan om op deze vacature te reageren.

Voor meer informatie over Werken bij Ons ga naar: https://www.mensenrechten.nl/over-ons/werken-bij-het-college.

Wat ga je doen?

Als juridisch beleidsadviseur monitor, schrijf, rapporteer en adviseer je over mensenrechtenkwesties in Caribisch Nederland. Je volgt actuele ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten in Caribisch Nederland en je weet deze ontwikkelingen op de juiste manier te interpreteren en te vertalen naar scherpe analyses en oplossingsgerichte adviezen.

Daarnaast draag je bij aan de activiteiten van het College die gericht zijn op de medegeldigheid van verdragen in Caribisch Nederland. Verder zal je de projectleider ondersteunen met het tijdig inrichten en uitvoeren van de oordelende taak voor het College in Caribisch Nederland. Je onderhoudt en bouwt relaties met burgers, belangenorganisaties, maatschappelijke instellingen en overheidsinstanties, en weet goed de balans te houden tussen onafhankelijkheid en betrokkenheid.

  • Je volgt relevante ontwikkelingen voor mensenrechten op uiteenlopende beleidsterreinen en je adviseert of en hoe het College daarop kan reageren;
  • Je draagt bij aan de aansporing voor medegeldigheid van internationale verdragen in Caribisch Nederland;
  • Je hebt een ondersteunende rol aangaande de oprichting en uitvoering van de oordelende taak van het College in Caribisch Nederland;
  • Je betrekt en verbindt burgers, professionals, vertegenwoordigers van belangenorganisaties, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en ambtenaren in je juridische en beleidswerk en verbind hen aan concrete oplossingsrichtingen voor mensenrechtenbescherming in Caribisch Nederland;
  • Je draagt actief bij aan de verspreiding van kennis over mensenrechten door het geven van presentaties, het (mede)organiseren van bijeenkomsten en het schrijven van rapportages, artikelen, brieven en (media)berichten voor verschillende doelgroepen, o.a. ministeries, gemeenten, toezichthouders, en uitvoeringsdiensten.

Wie zoeken wij?

We zoeken een professional met een breed begrip van de mensenrechtelijke, sociaaleconomische en politieke context in Caribisch Nederland, met kennis en affiniteit met mensenrechten. Je bent een netwerker met stakeholdermanagementervaring binnen een dynamische en cultureel diverse omgeving, die op basis van vertrouwen en wederzijds begrip relaties weet te cultiveren.

Wat breng je mee?

  • Een juridische masteropleiding;
  • Sterke analytische vaardigheden en ervaring met juridisch of beleidsgericht onderzoek en advisering;
  • Politieke en bestuurlijke sensitiviteit en ervaring met het leiden en organiseren van projecten;
  • Aantoonbare ervaring met het leggen en onderhouden van externe contacten en het balanceren tussen onafhankelijkheid en betrokkenheid;
  • Uitstekende beheersing van Papiamentu/Papiamento en Engels, Spaans is een pre;
     

Salaris en overige arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt minimaal € 4.024 en maximaal € 6.110 bruto per maand voor een voltijdse dienstbetrekking van 36 uur (schaal 11 van de Cao Rijk). Inschaling vindt plaats op basis van relevante ervaring. Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,5% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. De functie staat open voor 32 uur tot 36 uur per week. We bieden je een jaarcontract aan per 1 januari 2025. Detachering binnen de Rijksoverheid is bespreekbaar.

Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden (50%).

Bijzonderheden

Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor ons van groot belang. Daarom vragen we nieuwe medewerkers om een verklaring omtrent gedrag (VOG) te overleggen en een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

Wil je reageren?

Graag ontvangen we jouw motivatie en CV digitaal via sollicitatie@mensenrechten.nl. Solliciteren kan tot en met maandag 28 oktober 2024. De selectiegesprekken staan gepland op maaandag 4 november 2024. De gesprekken voor de tweede ronde staan gepland op woensdag 13 november 2024. Een praktijkopdracht of assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de inhoud van de functie of de procedure? Neem contact op met de afdeling HRM via 030 – 888 38 88. Je kunt je vraag ook mailen naar sollicitatie@mensenrechten.nl.