Oordelen

Verboden onderscheid op grond van seksuele gerichtheid door medewerker bij keukencentrum te intimideren en zijn arbeidsovereenkomst niet te verlengen; strijd met de wet bij de klachtenbehandeling.

Oordeelnummer 2010-135
06-09-2010
lees verder

Samenvatting

Een medewerker in tijdelijke dienst bij een keukencentrum klaagt erover dat hij door collega’s en leidinggevenden is gediscrimineerd vanwege zijn homoseksuele gerichtheid. Zo zouden collega’s telkens zogenoemde verwijfde bewegingen hebben gemaakt als hij in de buurt was.

De Commissie stelt vast dat de assistent-bedrijfsleider in een vergadering aan de medewerker heeft gevraagd of hij gooide zoals hij zwaaide, waarbij de assistent-bedrijfsleider een zogenoemd verwijfd zwaaigebaar maakte. Bij deze vergadering waren de bedrijfsleider en andere collega’s van

de medewerker aanwezig. De Commissie is van oordeel dat hierdoor de waardigheid van de medewerker is aangetast en een kwetsende omgeving is gecreëerd. Daarmee is sprake van intimidatie. De medewerker heeft het gebeuren tijdens de vergadering aangekaart bij de commercieel directeur van het bedrijf.  De directeur zag na onderzoek geen aanleiding om maatregelen te nemen.

 

De Commissie oordeelt dat sprake is van strijd met de wet door de wijze waarop de klacht van de medewerker is behandeld. Na het voorval tijdens de vergadering heeft de medewerker zich met psychische klachten ziek gemeld.  Vervolgens is zijn arbeidsovereenkomst niet verlengd. Dit hield verband met de arbeidsongeschiktheid van de man, die werd veroorzaakt door de intimidatie op de werkvloer. 

 

De Commissie oordeelt dat gelet op dit verband sprake is van verboden onderscheid op grond van seksuele gerichtheid bij het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: