Oordelen

Effective Promotion Management B.V. maakt verboden onderscheid op grond van ras door promotiemedewerker niet in te zetten vanwege huidskleur.

Oordeelnummer 2012-4
12-01-2012
Ras
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een man stond bij Effective Promotion Management B.V., een promotiebureau, ingeschreven als promotiemedewerker. Hij heeft een donkere huidskleur. Een fabrikant in koekjes had aan het promotiebureau de opdracht gegeven om op de Libelle Zomerweek een stand voor een van hun merken te verzorgen. Het promotiebureau heeft de man in een conceptplanning ingedeeld voor promotiewerkzaamheden voor de schermen op de stand van de opdrachtgever. Het promotiebureau heeft uiteindelijk de man niet opgenomen in de definitieve planning. Dit heeft het promotiebureau telefonisch aan hem verteld. Volgens de man is tegen hem gezegd dat de opdrachtgever alleen personen met een Westers of Aziatisch uiterlijk wil. Het promotiebureau heeft aangevoerd dat de man van de definitieve planning was afgehaald omdat hij op een andere beurs niet naar volle tevredenheid had gepresteerd en ze nu ervaren promotiemedewerkers nodig had. Daarnaast ontkent het promotiebureau dat tegen de man zou zijn gezegd dat de opdrachtgever alleen personen met een Westers of Aziatisch uiterlijk wil. 

Beoordeling

De Commissie oordeelt dat Effective Promotion Management B.V. verboden onderscheid op grond van ras heeft gemaakt bij de behandeling bij de vervulling van een openstaande betrekking.

Toelichting

Aan hand van een getuigenverklaring stelt de Commissie vast dat een medewerker van het promotiebureau tegen de man heeft gezegd dat hij niet in de definitieve planning is opgenomen, omdat hij niet voldeed aan het Hollandse profiel. De medewerker heeft ter zitting verklaard dat de man vanwege zijn huidskleur niet in dat profiel paste. Hiermee is er een vermoeden van onderscheid op grond van ras komen vast te staan. Het promotiebureau is er niet in geslaagd te bewijzen dat de huidskleur van de man niet mede een rol heeft gespeeld bij de beslissing hem niet als promotiemedewerker op de stand van de opdrachtgever in te delen. Ook het beroep van het promotiebureau dat er sprake is van een wezenlijk beroepsvereiste kan niet slagen. Niet is gebleken dat de werkzaamheden van een promotiemedewerker kunnen worden vergeleken met die van acteur.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: