Oordelen

Webhelp Nederland B.V. discrimineerde een vrouw op grond van zwangerschap door geen arbeidsovereenkomst met haar aan te gaan en door een inlening niet te verlengen.

Oordeelnummer 2017-37
30-03-2017
Geslacht
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een vrouw werkte bij Webhelp op basis van een inlening. Na drie inleningen ging het bedrijf niet met de vrouw verder. De vrouw zegt dat Webhelp haar discrimineerde. Volgens haar zou zij een ‘Webhelp-contract’ krijgen maar ging dit niet door omdat zij zwanger was. De vrouw zegt ook dat haar inlening niet werd verlengd vanwege haar zwangerschap. Op het moment dat de inlening afliep was zij met zwangerschaps- en bevallingsverlof. Webhelp betwist dat zij de vrouw discrimineerde. Het bedrijf had de vrouw geen contract toegezegd. De inlening van de vrouw liep af in de zomer. Omdat Webhelp in de zomer minder personeel nodig had verlengde zij de inlening niet. Het College hoort de leidinggevende van de vrouw als getuige.

Beoordeling

Getuige was de leidinggevende van de vrouw. Inmiddels werkt hij niet meer bij het bedrijf. Hij verklaart dat de vrouw op de kandidatenlijst stond voor een Webhelp contract. Het verbaast hem dat zij toch geen contract heeft gekregen. Getuige verklaart ook dat het bij Webhelp beleid is dat iemand uit dienst gaat bij langere afwezigheid, ook als het gaat om afwezigheid vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof. Een ex-collega van de vrouw verklaart schriftelijk dat haar collega’s haar adviseerden om haar zwangerschap achter te houden tot het jaarcontract getekend was omdat algemeen bekend was dat zwangere vrouwen bij Webhelp geen contracten krijgen. Het College overweegt dat hiermee het vermoeden bestaat dat de vrouw geen contract kreeg en dat haar inlening niet werd verlengd vanwege haar zwangerschap. Het is aan Webhelp om te bewijzen dat zij niet discrimineerde. Hierin slaagt het bedrijf niet. Ook als in de zomer minder personeel nodig is bewijst Webhelp niet dat de zwangerschap van de vrouw geen enkele rol speelde.

Oordeel

Webhelp Nederland B.V. heeft jegens een vrouw verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt.

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: