Verkiezingen voor en door iedereen

Verkiezingen voor en door iedereen

 

Op 15 maart kiezen we welke politici het volk gaan vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Daarmee hebben we allemaal invloed op hoe het land wordt geregeerd. Dit democratische recht lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het stemrecht voor iedereen boven de 18 jaar is nog niet zo oud. Daarnaast zijn er nu nog landen waar geen verkiezingen zijn of waar vrouwen niet mogen stemmen.    

In het Nederland van de 19de eeuw mochten alleen nog mannen met een dikke portemonnee meedoen aan de politiek. Pas in 1917 kregen alle mannen de mogelijkheid om te stemmen en gekozen te worden. Vrouwen mochten toen alleen nog maar gekozen worden. Twee jaar later kregen eindelijk ook vrouwen het recht om te stemmen.

Het kiesrecht in Nederland is altijd in ontwikkeling gebleven. In 2010 kregen we er een hoop stemmers bij toen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland werden. Daarnaast is de leeftijdsgrens om te mogen stemmen steeds lager geworden. Van 25 jaar in 1917 tot 18 jaar in 1983. Momenteel gaan er stemmen op om de grens te verlagen naar 16 jaar.

Sinds 2008 kunnen ook mensen met een verstandelijke beperking  of die onder curatele staan, stemmen en gekozen worden. Het VN-verdrag handicap bepaalt eveneens dat iedereen met een beperking moet kunnen deelnemen aan het politieke leven.

De groep mensen met gelijke kansen om deel te nemen aan de verkiezingen, is nog nooit zo groot geweest en zal alleen nog maar groeien. Dat is goed voor de democratie. Op deze manier verdedigt de Tweede Kamer de belangen van zo veel mogelijk groepen in de samenleving. Het rode potlood is van ons allemaal.

 

Meer weten over de verkiezingen?